РАЛЯ ТОНЧЕВА

оперна певица, колоратурен сопран

 

Определяна е от критиката като „Балканският славей“, „Феята с кристалния глас“, „Магьосницата на сцената“, „Очарователна актриса с изключителна интелигентност“, „Вокалният виртуоз“.

ИНФОРМАЦИЯ

Родена е в Разград. Завършва Държавното музикално училище в София през 1919 г. и същата година дебютира ва Софийската опера като Зибел от „Фауст“ на Шарл Гуно.

През 1926 заминава за Париж. Там учи с прочутата Лили Леман и Фелия Литвин. Завършва „Екол нормал дьо мюзик“, като през това време има и активна концертна дейност във Франция и Белгия. През периода на престоя си във Франция до 1939 г. тя участва в спектакли в кралската опера „Ла Моне“, Брюксел, в Руан, Кан, изнася концерти с оркестър „Ламурьо“.

След 1939 се завръща в България и активно се включва в концертния живот. Става и преподавател в Музикалната академия до 1956 г., но след това продължава да преподава. През 1951 г. създава и ръководи хор „Славянска беседа“.

Репертоар:

Маргарита от „Фауст“, Жулиета от „Ромео и Жулиета“ (Шарл Гуно), Джилда от „Риголето“, Виолета от „Травиата“  (Джузепе Верди),  Розина от „Севилският бръснар“ (Джоакино Росини), Манон от „Манон“ (Жюл Масне), Офелия от „Хамлет“, Филин от „Миньон“ (Амброаз Тома), Лучия от „Лучия ди Ламермур“ (Гаетано Доницети), Лейла от „Ловци на бисери (Жорж Бизе), Царицата на нощта от „Вълшебната флейта“ (Валфганг Амадеус Моцарт), Лакме от „Лакме“ (Лео Делиб), Антония от „Хофманови разкази“ (Жак Офенбах) и др.

В многобройните си концерти Раля Тончева изпълнява песни от Чайковски, Мусоргски, Глинка, Алябиев, Сен-Санс, Рамо, Обер, Дебюси, Пуленк, Форе, Шосон, Дюпарк, Гуно, Люли, Майербер, Шуберт, Шуман, Волф, Брамс, Пипков, Стоянов, Христов, Владигеров, Букурещлиев и др.

Дискография:

Между 1929 – 1930 записва за фирмата „Парлафон“ арията на Джилда със съпровод на пиано от Любомир Пипков, „Щастието е недостижимо“ от Сен-Санс а на пианото е Надя Буланже, „Славеят“ на Албиев и ария на синигерчето от операта „Земире и Азор“ от Гретри с оркестър „Ламурьо“.

Раля Тончева (26.10.1894 – 13.07.1979), оперна певица, колоратурен сопран

ОЩЕ ПЕВЦИ