РЕНИ ПЕНКОВА

ОПЕРНА ПЕВИЦА, МЕЦОСОПРАН

Родена е в Горна Оряховица. Завършва софийското музикално училище. Първата й сцена е Бургаската самодейна опера, където дебютира през 1960 г. като Олга от „Дама Пика“ на Чайковски.

ИНФОРМАЦИЯ

След издържан конкурс от 1963 г. започват ангажиментите й в Софийската опера, където тя дълги години е солистка. Дебютната й роля е Кончаковна от „Княз Игор“ на Александър Бородин, която тя изпълнява с голям успех през годините. Красивият й мецосопранов глас я отвежда към интересни превъплъщения в различни периоди от кариерата й като Зибел от „Фауст“ на Шарл Гуно, Фьодор от „Борис Годунов“ на Модест Мусоргски, Керубино от „Сватбата на Фигаро“ на Волфганг Амадеус Моцарт, Октавиан от „Кавалерът на розата“ на Рихард Щраус, Орфей от „Орфей и Евридика“ на Кристоф Вилибалд Глук. Разбира се не може да се пропуснат и женските образи, които тя пресъздаде с много елегантност и вокално майсторство. Това са Анджелина от „Пепеляшка“ на Джоакино Росини, Адалджиза он „Норма“ на Винченцо Белини, Леонора от „Фаворитката“ на Гаетано Доницети, Еболи от „Дон Карлос“, Улрика от „Бал с маски“, Амнерис от „Аида“, Азучена от „Трубадур“ на Джузепе Верди, Принцеса ди Буйон от „Адриана Лекуврьор“ на Франческо Чилеа, Олга и Полина от „Дама Пика“ на Пьотър Илич Чайковски.
В допълнение към всички изредени оперни участия на Рени Пенкова са и ангажираността й в камерни концерти и в концерти, представящи творби на български композитори.
За много млади оперни певци тя е верният приятел и преподавател, на когото разчитат по време на обучението си. Тя е хоноруван преподавател в НМА „Проф. Панчо Владигеров“.
Често можеше да бъде видяна в залата на Софийската опера и балет на спектакли, винаги заобиколена от нейни млади колеги.
Опитът й като преподавател е обобщен в книгата й „Методи в оперното пеене“.

Рени Пенкова, оперна певица, мецосопран (28.10.1935 – 18.07.2023)

ОЩЕ ПЕВЦИ