САВА ДИМИТРОВ

кларинетист

Роден е в Попово. Основоположник е на българската кларинетна школа. През 1945 г. започва да преподава в Дължавната музикална академия. През 1951 г. става доцент, а от 1955 г. е професор.

ИНФОРМАЦИЯ

Въвежда кларинетите от система „Бьом“ и на нейната основа създава оригинален български метод за обучение по кларинет, за който създава необходимата нотна литература. Методът му е залегнал в основата на няколко други национални школи.

Първият български изпълнител на духови инструменти, солист на Софийската филхармония, който изпълнява Концерт № 1 – фа минор от Вебер. Първият български изпълнител на духови инструменти, изнесъл самостоятелен рецитал с произведения на Камий Сен-Санс, Йоханес Бралс, Паул хиндемит. Има записи за радиото и телевизията в България и по света. Дълги години са концертна двойка с пианистката проф. Люба Енчева.

Носител е на награди от международните конкурси за кларинет вЖенева, Будапеща и др. Той е първият източноевропейски професор, поканен за участие в Голямото жури на конкурса за кларинет в Женева. Участва в журита на много български и международни конкурси.

Доктор хонорис кауза е на НМА „Проф. Панчо Владигеров“.

На него са посветени редица творби от наши и чужди автори, на които той е пръв изпълнител.

Негови ученици са Петка Радев, Атанас Колев, Николай Филипов, проф. Димитър Димитров, доц. Борислав Йоцов, проф. Сава Димитров-младши и много други.

В София се провежда международен конкурс за кларинетисти „проф. Сава Димитров“.

САВА ДИМИТРОВ (19.10.1919-26.08.2008)

ОЩЕ ИНСТРУМЕНТАЛИСТИ