ТЕОДОРА ПАВЛОВИЧ

ДИРИГЕНТ

Родена е на 25.10.1960
Професор по хорово дирижиране и Завеждащ Катедра „Дирижиране и Композиция“ в Националната музикална академия “Панчо Владигеров“ . От 2000 до 2016 г. е постоянен лектор по дирижиране в Софийския университет “Св.Климент Охридски”.

ИНФОРМАЦИЯ

Теодора Павлович води майсторски класове по дирижиране и представя лекции в рамките на професионални музикални събития в Германия, Франция,Италия, Испания, Полша, Русия,САЩ, Япония, Китай, Хонг Конг, Тайван, Израел и др.
През 2005 г. изнася лекции и води Майсторски клас в програмата на Световния симпозиум за хорова музика в Киото, Япония. Член е на международно жури на редица престижни хорови конкурси в Европа, Азия, Северна Америка.
Нейни научни статии са публикувани в International Choral Magazine / издание на Международната федерация за хорова музика/,
в специализирани издания за хорова музика в Япония, Хонг Конг, Германия, Италия и др.страни, както и в редица български издания на БАН , на НМА „Панчо Владигеров“ / Алманах и Интегрална музикална теория /, издания на Фондация „Петко Стайнов“ , списание „Музикални хоризонти“ / на Съюза на българските музикални и танцови дейци / и др.
Диригент е на Софийския камерен хор „Васил Арнаудов” ( от 1991 г.) и Хора на Класик ФМ Радио ( от 2005 г.). С тези два състава, както и с хорове от различни страни като гост-диригент, е концертирала в 27 страни на 4 континента. През 2008 г. дирижира Сесия на Световния младежки хор – Посланик за мир на UNESCO.
От 2003 до 2006 год. е Председател на Артистичната комисия на Европейската хорова асоциация Europa Cantat, от 2008 г. до 2014 г. е Вицепрезидент за Европа на Международната федерация за хорова музика ( IFCM), а от 2010 до 2014 година е Председател на Артистичния съвет на Световния младежки хор.

От 2012 г. е представител на България в Световния хоров съвет, а от 2021 година – Почетен член на съвета.

Лауреат е на редица награди:
Почетен знак на Международната федерация за хорова музика IFCM за изключителен принос за дейността на Федерацията;
Почетен диплом на Европейския съвет на научните и културните общности;
“Златен век – Звезда“ на Министерството на Културата на България;
Почетен знак на Московската държавна консерватория „П.И.Чайковски“;
„Сърцето на София“ на Столична община и МОН;
„Златна лира” на Съюза на българските музикалните и танцови дейци ;
„Златно перо“ на Classic FM Radio;
други награди, присъдени и от Министерство на културата, Българския хоров съюз и други

ОЩЕ КОМПОЗИТОРИ