ТЕОДОР МУСЕВ (7.01.1938 – 2.09.2021)

пианист, органист

Роден е в Русе. Майка му е оперна певица-любител, първата изпълнителка на ролята на Гергана от едноименната опера на Маестро Георги Атанасов в русенската постановка на операта. Стефка Попова (Мусева) е дъщеря на десетилетния свещеник на русенския катедрален храм Света Троица отец Христо Попов, архиерей, когото русенци и до ден-днешен споменават с обич и преклонение – блестящ певец, иновативно и демократично мислеща личност.

.

ИНФОРМАЦИЯ

Друга рожба на отец Христо е виолончелистът Константин Попов – първопроходец за българската виолончелова школа, заминал да следва в Лайпциг прегърнал инструмента си в калъф от развален дюшек, ушит собственоръчно от баба Попадия. Друга издънка на поп Христо е известното сопрано Милкана Николова, любима братовчедка на Тео Мусев.

Интересното е, че домът на Мусеви в Русе е място за срещи на духовни първопроходци въобще – сред тях Евгени Немиров, Добрин Попов, Константин Илиев, Димитър Ненов.“

Тео Мусев започва да свири на пиано. Негов педагог е Милка Иванова, а сред учителите му са Димитър Ненов, Константин Илиев и Добрин Петков. В София с младия музикант работят Величка Савова и Тамара Янкова. След като печели Общобългарското състезание за инструменталисти е приет в Интерната за даровити деца, а след това и в Консерваторията, днес Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.

Завръща се в Русе след като завършва и бързо е приет от музикалните състави на града.

Тео Мусев е солист на Русенската филхармония, канен е и за спектакли на Русенската опера, акомпанира на различни хорови състави, свири в камерни формации, преподава в музикалното училище.

След 1960 г. става солист на симфоничния оркестър на Българското национално радио. Богат на срещи, записи и първи изпълнения е този период от живота на пианиста. Диригентите на радиото Васил Стефанов и Александър Владигеров не само осъществяват концертни изпълнения, записи на много творби на български композитори, но и премиери на световни музикални образци. Така се случват интегралните изпълнения на всички клавирни творби на Джордж Гершуин, като някои от тях са български премиери. Издадени са от „Балкантон“. Специален е и приносът на Мусев, който през 80-те години прави авторски обработки на някои от най-любимите си пиеси на американския композитор, като ги превръща в ефектни концертни пиеси.

Освен търсен солов изпълнител и талантлив партньор и акомпанятор Тео Мусев е и един от първите български органисти. Той специализира във Варшава. След завръщането си изнася органови рецитали, канен при изпълнението в оригиналните им версии на „Стабат матер“ на Перголези, „Миса бревис“ на Бритън, Църковните сонати на Моцарт, както и пиесите на Бах, Регер, Франк.

Години наред Тео Мусев работи с Хора на софийските учителки като акомпанятор и диригент. Запомнящи са и партньорствата му  с цигуларя Минчо Минчев и оперния певец Никола Гюзелев.

ОЩЕ ИНСТРУМЕНТАЛИСТИ