ДОБРИН ПЕТКОВ

диригент

Роден е в Дрезден. Баща му Христо Петков, завършва право във Франция, но изучава цигулка и след завръщането си в България е цигулков педагог. Той е и първият преподавател на малкия Добрин. Майка му е оперната певица Цветана Николова Зографова-Петкова, учила пеене във Виена.

ИНФОРМАЦИЯ

„Името на Добрин Петков излъчва сияние, което още приживе на диригента е озарявало образа му в неговата единосъщност на нравствен и художествен императив. Две книги са посветени на Добрин Петков …. В предговора на втората се отбелязва, че с времето той „все повече придобива очертанията на мит в представите и спомените на онези, които го помнят“. И е вярно, че трийсет и пет години след смъртта му митът продължава да обединява  разкъсаната душа на нашата общност (културна, музикална, хуманитарна)“. Това пише в студията си проф. д-р Наташа Япова, „Диригентското дело като светоглед.

Като малък Добрн Петков е много талантливо и редовно участва в продукции на класа на баща си. Първия си концерт изнася през 1933. През 1935 дирижира детските опери детските опери „Сватбата на Мишока Мики“ и „Иванко“ в София и Белград. От 1937 до 1939 учи цигулка, пиано, композиция и дирижиране в Кралския музикален колеж в Лондон със стипендия от Британския съвет. Участва във войната, но е ранен и отзован. 1946 – 1947 учи дирижиране и композиция с Софийската академия. На 1 декември 1950 г. е назначен за диригент в Русе. Следващият пост е главен диригент на Пловдивския симфоничен оркестър от 1956 г. От 1962 г. диригент на Софийската филхармония и главен диригент на Софийската опера. От 1975 а главен диригент на Пловдивската филхармония

Неговото име носи Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“ – Пловдив

ДОБРИН ПЕТКОВ (24.08.1923-10.02.1987) – диригент

ОЩЕ КОМПОЗИТОРИ