ЕЛИСАВЕТА ЙОВОВИЧ

оперна певица, сопран

Родена е в София. Учи във Втора девическа гимназия, след това през 1924 г. завършва музикално училище в класа по пеене на Пенка Тороманова. В последните години от следването си участва в спектакли на Народната опера. Поверяват й малки роли – Софи от „Вертер“ на Жюл Масне и Зибел от „Фауст“ на Шарл Гуно.

ИНФОРМАЦИЯ

Дебютът й в голяма партия е като Миньон в едноименната опера от Амброаз Тома на 16 април 1924 г. Специализира в Римската академия „Санта Чечилия“ при Пио ди Пиетро след издържан конкурс за специализация обявен от Министерството на просветата.

В Италия певицата остава до 1927 г. като участва в много спектакли на учебния театър, в концертни програми и дори получава предложения да остане постоянно там. Ролите, които подготвя с в „Слугинята господарка“ от Перголези, „Бохеми“ от Пучини, „Отело“ от Верди, „Кармен“ от Бизе, „Палячи“ от Леонкавало.

Следва година специализация в Париж. След това се установява в София. Тя е една от водещите солистки на Народната опера, като има богат репертоар от централни партии в „Травиата“, „Фауст“, „Бохеми“, „Мадам Бътерфлай“, „Палячи“, „Вълшебният стрелец“, „Ако бях цар“, „Хофманови разкази“, „Вълшебната флейта“, „Евгений Онегин“, „Снежанка“. Участва и в български оперни заглавия „Косара“, „Алцек“, „Цвета“ от Маестро Георги Атанасов и „Янините девет братя“ от Любомир Пипков. Според публикувани в пресата информации заради Йовович Пипков написва ария за героинята.

Омъжва се за адвоката Божко Ковачевски, който е избран за депутат в Народното събрание. След 1944 г. той е осъден на смърт от Народния съд, а семейството му е интернирано във Враца. Все пак популярността на Елисавета Йовович я спасява и тя е командирована първо в Iтарозагорската, а след това и в Русенската опера, където участва в спектакли. Дори пее в „Травиата“ – постановката, с която е открита през 1949 г. Русенската опера. Завръща се в Софийската опера през 1952 г. като вокален педагог и асистент-режисьор.

Срещите си с певицата, нейните спомени и история са разказани в книгата на Елиана Митова „Моите срещи с Елисавета Йовович“ издадена през 1993 г.

Певицата умира във Франция през 1996 г., където се оттегля в последните години от живота си.

Елисавета Йовович 23.03.1901 – 23.09.1996, оперна певица, сопран

ОЩЕ ПЕВЦИ