ХРИСТИНА МОРФОВА

оперна певrцa, сопран

Христина Морфова е една от легендарните български оперни певици от началото на миналия век. Родена е в Стара Загора. Националното училище за музикални и сценични изкуства там носи нейното име. Освен почитана певица тя е и прекрасен преподавател. В онези първи години тя е една от първите, които започва да прави концерти с учениците си, за да ги представи пред публиката.

ИНФОРМАЦИЯ

Преди нея в семейството се раждат девет момчета. Учи в родния град на майка си – Велико Търново и там за първи път посещава театрално представление, което я очарова. Неин брат е композиторът Александър Морфов (автор на много военни маршове като „Изгрей зора на свободата“ и автор на либретото на операта „Запустялата воденица“ от Маестро Георги Атанасов). В София Христина учи в девическа гимназия, но по съвет на брат си се насочва и към музиката.

През 1906 заминава да учи икономика в Прага, но скоро изцяло се отдава на музикалната кариера и се премества в Пражката консерватория, където учи с Мария Пиводова. Там се запознава с чешката пианистка Людмила Прокопова, с която остават заедно до края на живата й. Сценичният й дебют е в Бърно в „Продадена невеста“ на Сметана. Първите й изяви у нас са на концертни турнета из страната заедно с Прокопова. Учи и в Париж, а през 1912 г. се завръща в София. Изпълнява ролята на Марженка в българската премиера на „Продадена невеста“, на която е и режисьор.  От 1916 до 1931 е постоянен член на Пражката опера, където дебютира като Царицата на нощта от „Вълшебната флейта“. Участва в много опери на чешки композитори като „Далибор“ и „Двете вдовици“. Изпълнява и Леонора от „Фиделио“, Маргарита от „Фауст“, Мими в „Бохеми“, Тоска , Сантуца в „Селска чест“,

Има гастроли в Москва, Париж, Милано, Лондон, Прага, Бърно, Щутгарт, Кьолн, Мюнхен, Дрезден, Берлин, Братислава и други градове, а през 1920 г. отново се завръща в София. Освен като солистка на операта тя започва и да преподава в Музикалната Академия. Сред учениците й е Сийка Петрова. Репертоарът й е голям и включва големи сопранови партии като Лакме, Миньон, Виолета, но и Аида, Мадам Бътерфлай, Донна Анна и др.

Умира на 47 години на 1 юни 1936 г. при автомобилна катастрофа край Пирдоп.

ХРИСТИНА МОРФОВА (24.04.1887 – 1.06.1936) оперна певица, сопран

ОЩЕ ПЕВЦИ