ЛИЛЯНА БОЧЕВА

хоров диригент

Под диригентството на Лиляна Бочева хор „Бодра смяна“ се утвърждава като един от най-добрите български и световни детски хорове, осъществяват се много записи, издават се грамофонни плочи, изнасят се стотици престижни турнета зад граница.

ИНФОРМАЦИЯ

Лиляна Бочева е родена в Горна Оряховица. Завършва Американския колеж в Симеоново и класа по пиано на проф. Андрей Стоянов в Държавната музикална академия в София.

Творческият й път започва със създаването на хор „Бодра смяна“ от нейния именит баща  Бончо Бочев. Половината от над полувековната биография на хора е свързана изцяло с нейното име. От 1946 г. работи като пианист, от 1974 г. е диригент, а по-късно и главен диригент.

Като дългогодишен диригент на хор „Бодра смяна”, тя обогатява репертоара му с творби на класически и съвременни чуждестранни автори, сред които “Stabat mater” на Джовани Батиста Перголези, мадригали на Клаудио Монтеверди, „Коледни песни“, “Missa braevis in D” на Бенджамин Бритън, произведения на Вельо Тормис, Золтан Кодай, а също на съвременни български автори – Иван Спасов, Красимир Кюркчийски и др. Нейна е идеята деца от хор „Бодра смяна“ да участват в оперни постановки на Софийската опера, както и осъществяването на съвместни проекти със симфонични оркестри.  Лиляна Бочева утвърждава хор „Бодра смяна“ като уникална музикална детско-педагогическа школа. Днес възпитаници на хор „Бодра смяна“ са изявени певци, музиканти, преподаватели по музика, критици, редактори.

Умира на 20 септември 2005 година в град София. Изпратена е от няколко поколения хористи на „Бодра смяна“ в Софийската църква „Свети Седмочисленици“.

Лиляна Бочева е удостоена със званието „Почетен гражданин на София“, „Златна лира“ на Съюза на музикалните и танцови дейци, Класик ФМ радио и Националния център за музика и танц към Министерството на културата.

На 17 октомври 2022 г. в София бе кръстена улица на нейно име.

Лиляна Бочева (12.04.1924-20.09.2005)

ОЩЕ КОМПОЗИТОРИ