МАЕСТРО ГЕОРГИ АТАНАСОВ

КОМПОЗИТОР, ДИРИГЕНТ

Роден е в Пловдив. Баща му изоставя семейството, майката умира рано, а за момчето се грижи брат й. Първите уроци по музика му дава Панайот Пипков, който е съсед на семейството и забелязва музикалния талант на детето, което свири на китара, хармоника, окарина. Пипков убеждава вуйчото да изпрати момчето да учи в Букурещ.

ИНФОРМАЦИЯ

В музикалното училище в Букурещ учи пиано, тромбон и музикална теория, свири в Букурещкия оперен оркестър. Започва да композира. През 1898 г. се завръща в България. С препоръките на един от преподавателите си от Букурещ продължава обучението си в Италия, където остава две години до 1903 като ученик по композиция и контрапункт на Пиетро Маскани в консерваторията в Пезаро. Получава и титлата „Маестро ди музика“.

След завръщането си в България до 1914 г. е военен капелмайстор в Хасково, Карлово и Пловдив, където е местен заедно със своя полк. Тук създава първите си по-сериозни композиции и детски оперети. След това заминава за София. Назначен е за капелмайстор на Гвардейския оркестър и във Военното училище. Композира маршове, прави и китки за духов оркестър. Дирижира в Софийската опера.

Работата му като диригент запознава българската публика с творбите на Бетовен, Моцарт, Чайковски, Вебер и други световни композитори, както и с новосъздадените български творби – Първа симфония на Никола Атанасов, първият концерт за пиано от Владигеров, пиеси от Добри Христов, Петко Наумов. Това е първият български диригент, който изнася популярни симфонични концерти във Военния клуб или в градинката на манежа (днес там е Народната библиотека).

Същевременно създава и своите забележителни опери – първата е „Борислав“, последвана от „Гергана“, която се превръща в една от най-изпълняваните български опери. По-късно следват „Запустялата воденица“, „Цвета“, „Косара“ и „Алцек“. С голяма популярност се ползва оперетата му „Моралисти“, както и детските опери.

Вследствие на диабет и за жалост ненавременно лечение в Италия Маестро Георги Атанасов умира в Италия на 17.11.1931 г. По инициатива на негови приятели и почитатели през 1936 г. са събрани пари за пренасяне на тленните му останки в София, където повторно е погребан през февруари 1937 г.

Творчество:

1911 „Борислав“, по едноименната историческа драма на Иван Вазов“ с либрето на Никола Попов. Премиерата е на 4.03.1911 в Оперната дружба с режисьор Драгомир Казакови диригент авторът. Борислав е Георги Минчев, участват Иван Вульпе, Златка Куртева, Ангел Сладкаров, Стефан македонски. ; Следващата премиера е на 24, 25.07.2015 на крепостта Царевец във Велико Търново. В Софийската опера е представена на 1, 8.11.2015 г. с режисьор Пламен Карталов и диригент Жорж Димитров. Заглавната партия изпълнява Атанас Младенов

1917 „Гергана“ по поемата „Изворът на белоногата“ от Петко Славейков с либрето на Любомир Бобевски. Изпълнена е на 24.10.1917 в Оперната дружба под диригентството на автора и режисурата на Кръстьо Сарафов;

1922 „Запустялата воденица“ с либрето на Александър Морфов.

1924 „Цвета“ по „Македонска кървава сватба“ на Войдан Чернодрински, който създава и оперното либрето. Концертно е изпълнена на 24.10.1924 г. във Военния клуб с диригент автора. В Кооперативния театър с режисьор Стоил Стоилов и диригент ИлияСтоянов се играе на 31.10.1925 г. След преработване има премиера в Софийската опера на 18.03.1929 с диригент Венедикт Бобчевски;

1926 „Косара“ с либрето на Боян Дановски. Изпълнена е първо в театър „Роял“, а след това през сезон 1929-1930 в народния театър.

1930 „Алцек“ с либрето на Петър Карапетров;

Оперета:

1916 – „Моралисти“ по либрето на Стоян Миленков; първата българска оперета за възрастни

Детски оперети:

1909 „Болният учител“

1911 „За птички“

1912 „Самодивско изворче“

1915 „Малкият герой“ (изгубена)

1920 „Златното момиче“

Маестро Георги Атанасов (6.05.1882 – 17.11.1931), композитор, диригент

ОЩЕ КОМПОЗИТОРИ