МАРТИН ПАНТЕЛЕЕВ

цигулар, диригент, композитор

Роден е в София в семейство на музиканти. Започва да учи цигулка от четиригодишна възраст с Ангелина Атанасова. През 1983– 1995 г. учи в Националното музикално училище „Любомир Пипков“. Продължава в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ в класа по цигулка на проф. Йосиф Радионов и дирижиране и композиция при акад. Васил Казанджиев и проф. Пламен Джуров. Завършва майсторските класове на проф. Захар Брон в Хамбург и проф. Ифра Нийман в Майнц и Лондон.

ИНФОРМАЦИЯ

През 1985 г. е концертмайстор на Младежка филхармония „Пионер“.

От 1999 г. е втори диригент на Филхармония на нациите, с която изнася над 1000 концерта в Европа, САЩ и Азия.

През 2004 г. дебютира със Софийската филхармония, след което е поканен за гост-диригент. От сезон 2011– 2012 е главен диригент. В същата година дирижира Филхармонията на Кейптаун на турне в САЩ, което е първото гостуване на африкански оркестър там и исторически момент в отношенията между двете държави. През 2012 става главен гост-диригент на този ансамбъл.

„С Южна Африка ме свързват интензивни репетиции и концерти, не само в Кейптаун. Често гостувам в Йоханесбург, в Дърбан. Най-много изяви съм имал с филхармонията на Кейптаун, не само в ЮАР. През 2012 г. осъществихме първото турне на африкански оркестър в САЩ. Беше хубаво и успешно турне с 19 концерта из Америка, запомнящи се не само в музикално отношение“ – разказва Мартин в интервю от април 2019 г. в списание „Култура“.

Какви музиканти свирят в оркестрите?

Мартин Пантелеев: Предимно са от ЮАР. Духовата школа там е много добра. При струнните има много чужденци – от Русия, Унгария, но по-голяма част от оркестрантите са южноафриканци.

Чувала съм, че в ЮАР има чудесни условия за работа, прекрасни зали?

Мартин Пантелеев: Не съм забелязал особена грижа от страна на държавата. Има огромна рецесия. Преди години в Южна Африка имаше много оркестри, и то добри. Сега останаха само три – в Кейптаун, Дърбан и Йоханесбург, а вече се говори за обединяване на трите в един. Положението е критично. Концертите обаче са много добре посетени. Темата е много деликатна, тъй като класическата музика не се разбира от голяма част от населението. Но хората, които се интересуват от тази музика, са големи меломани и поддържат с каквото е възможно това изкуство. Не е лесно. „Сити Хол“ е изключителна зала, на 130 години, с прекрасна акустика. Всеки концерт е запомнящ се и ме кара да се чувствам щастлив.

От 2018 е главен гост-диригент на Филхармония Вюрт, с която изнася редица концерти. Същата година става и главен художествен ръководител на Фестивалния оркестър на Северен Рейн-Вестфалия, с чийто солист – унгарският виртуоз Йозеф Лендвай, осъществяват премиера на новата творба на Пантелеев „Импресии Рококо”. През 2019 получава покани от множество ансамбли из целия свят, сред тях се откроява дебютът му с Израелския симфоничен оркестър.

Гастролира в различни държави по цял свят, като работи с повече от 30 оркестъра.

Мартин Пантелеев е инициатор, създател и музикален директор на фестивалите „Камерни музикални дни“, Барт (2002); „Дни на музиката“, Овинген (2018); „Дни на класиката“, Балчик (2010).

Фестивалът в Барт съществува от 2002 г., което звучи невероятно. Той започна от една спонтанна идея, с един меценат, собственик на залата на самото Балтийско море, в един доста беден район на Германия, бих казал, един от най-бедните. Организирахме го с хора, които застанаха зад тази идея и ми помагаха във всяко отношение. Благодарение на създадения „Арт клуб на Мартин Пантелеев“ от тези мои и на музиката приятели, фестивалът просъществува. Десетки солисти от цял свят са гостували. Градът се съживи. Фестивалът беше обявен за едно от най-важните културни събития не само на града, но и на цял Мекленбург-Предна Померания, което е огромна чест. Започна от тринайсет зрители в залата, а сега концертите са разпродадени с месеци напред. Две вълнуващи седмици.  Съвсем естествено се роди и малкото бебе на този фестивал – там, където аз и семейството ми живеем, на Боденското езеро, в град Овинген. Миналата година (2018) създадох и там фестивал с три концерта – един класически уикенд, но тенденцията е да се разшири като фестивала в Барт. Макар че за първи път беше в зала за 450 души, всички концерти бяха напълно продадени. Хората в този район също изпитват нужда от класическа музика, това е курортно селище, но по-рядко се случват събития от този род… Много е трудно да се организират тези фестивали, независимо от помощта на арт клуба. Аз съм артистичен директор и на двете места, а координацията с толкова много артисти е трудна и отговорна“.

През 2017 предприема невероятно музикално пътешествие – той и цигулката му в различни градове и села в България.

„Невероятно беше. Това пътуване и за мен беше много емоционално. През 2017 г. посетих както градове с голяма културна история като Лом, така и места, където от десетилетия не е звучала класическа музика, като Берковица, а в Брусарци никога, в Чипровци много рядко. Не очаквах този невероятен интерес. Залите бяха препълнени с жадни за музика хора. Концертите всъщност бяха разговори с публиката, което ми даде много, много надежди, че въпреки трудностите това изкуство ще го има у нас. Обещал съм да повторя. Въпрос на време е да се случи“.

Брат ви (Веско Пантелеев-Ешкенази) казва, че сте били много палаво дете.

Мартин Пантелеев: Така е. Аз и в момента съм по-непослушният от двамата. Лошото дете в семейството, правех много лудории. Много пъти съм си чупил ръце, крака, глава. Горките ми родители, баба ми и дядо ми какво са преживели. Сега аз също имам деца и знам какво е. Да си родител е нещо много, много по-трудно, отколкото да си музикант, но и много хубаво. Засега децата ми не приличат на мен по пакостите. Това са най-големите ми страхове, че един ден могат да заприличат на мен. Засега се надявам, че в това отношение приличат повече на майка си.

Веско си спомни как ви е влачел на училище.

Мартин Пантелеев: Да, аз не можех да се събуждам рано. Ходехме заедно в Музикалното училище, ставахме по тъмно. Аз още спейки, а той ме държеше. Това са изключително мили спомени.

Хубави спомени пазите и от Музикалното училище, и от следването в Консерваторията.

Мартин Пантелеев: Много хубави, с учители, отдадени на музиката, на това да изградят децата не само като музиканти, но и във всяко друго отношение. Правехме наистина много бели. Един ден смятам официално (и може би сега е моментът) да се извиня на всички мои преподаватели – и по география, по история, най-вече по математика, за неприятностите, които съм причинил. След това през години съм имал контакти с тях, те идваха на мои концерти и тогава сме си говорили. Те все казваха, че не си спомнят, което е мило от тяхна страна, но аз имам гузна съвест. Заместник- директор беше Явор Димитров, той искаше да ме изключи след поредната пакост. Когато като директор на Софийската филхармония ме назначи за главен диригент, аз плахо подех този разговор, а той каза: „Мартин, нека да забравим всичко“.

Не сте оставили цигулката?

Мартин Пантелеев: Въпреки че имам много ангажименти като диригент, понякога свиря. Преди концерти в Португалия, на остров Мадейра, имах възможност да се изявя, както е модерно сега – „три в едно“. Имаше премиера на мое произведение, свирих Годишните времена на Вивалди и дирижирах. Беше емоционална вечер. Всички ми се чудеха защо го правя. Наистина е много трудно, най-вече в емоционален план. Но аз обичам сам да си създавам предизвикателства, защото никога не съм бил човек на удобното, на отъпканите пътища. Това го знаят всички мои близки. Те ме питат: „Защо просто не си дирижираш? Защо просто не си свириш?“. Животът е твърде кратък, за да вървим по отъпканата алея.

Споменахте композиция. Пишете нали?

Мартин Пантелеев: За писането се изисква много спокойствие, много време, което в днешния свят е нещо много луксозно. Винаги съм се стремял да имам моя композиторска линия. Нещата, които съм написал досега, не са малко – три симфонии, кантати – и смятам, че скоро ще се появи нещо ново.

Не сте ли създали досега нещо специално за брат ви?

Мартин Пантелеев: Ох, и това е болезнена тема. Надявам се някога да успея, той наистина го заслужава.

Творчество:

Автор е на три симфонии за голям симфоничен оркестър, кантата за хор, оркестър и солисти „Планетни следи“, Концерт за ударни и оркестър и др. Композициите му са изпълнявани в САЩ, Англия, Германия, Италия, Китай, Южна Африка, Македония и България.

Награди:

1995 г. ІІ награда за композиция и Специална награда за изпълнение на Шуберт на Международния конкурс „Земята и хората“ в София

2007 г. удостоен е със специална награда от Министерството на културата и Съюза на българските композитори за своето творчество и концертна дейност из целия свят

2012 г. удостоен е със „Златна муза“

2013 г. награда за активна творческа дейност на Българското национално радио

2014 г. специалната награда „София“ от Столична община

Мартин Пантелеев 10.05.1976, цигулар, диригент, композитор

ВИДЕО

ОЩЕ ИНСТРУМЕНТАЛИСТИ