МИХАИЛ СВЕТЛЕВ

оперен певец, тенор

Той пази спомените си – афиши, снимки, записи и не пропуска повод да ги сподели – плакати от гостувания на най-големите оперни сцени, фотографии с най-великите певци на XX в. Един от малкото певци, които съхраняват тъй подреден архив. Радва се на всяка възможност да се завърне в България.

ИНФОРМАЦИЯ

Пътят към голямата сцена започва като на шега. През 1958 г. печели сребърен медал на конкурса Верчели в Италия. Работи в Музикалния театър в София. Заминава за Байройт и там го чува как пее италиански канцонети директорът на операта в Пасау Бернхарнд Ланг. Веднага му предлага договор и след много перипетии Светлев успява да замине. След това пее в Мюнхен, Бремен, Дюселдорф и къде ли още не. Не е учил в музикална академия, но намира своя педагог в лицето на Стоян Кисьов. Подготвя се с него. Дебютира през 1971 г. в „Трубадур“ на Верди.

„Когато казах на моя преподавател Стоян Кисьов, че се ми дали Манрико, той каза, че скачаме в най-дълбокото и или ще оцелеем, или ще се прибера в България. Това каза и проф. Бръмбаров, който трябваше да разреши да замина. Той каза, че не представлявам интерес за България и затова мога да замина официално. Преди дебюта имах една година да работя интензивно, да уча езика, да изработя

Във Виена го отвежда партията на Герман от „Дама Пика“ на Чайковски през 1979 г. Същата година открива сезона на Миланската Скала като Димитрий от „Борис Годунов“ на Мусоргски – роля, с която ще стигне в Лондон, Париж, Ню Йорк, Вашингтон.

Пишеха, че съм най-добрият Димитрий“ – казва Светлев.
Роден е на 6 март. Притежава великолепно чувство за хумор. Говори забавно, разказите му будят усмивка, а спомените, които пази могат да запълнят стотици страници. За жалост рядко е пял в България.

Преди няколко години се срещнахме. Донесе записи от спектакли, някои с не много добро качество, но ценни заради възможността да чуем моменти от спектакли с легендарни певци от недалечното минало: Едита Груберова, Маргарет Прайс, Мансерат Кабайе, Мирела Френи, Стефка Евстатиева, Николай Гяуров. Разказа ми и за живота си изпълнен с много работа, с различни препятствия, с радости, успехи и пътувания. Откривам името му сред известни българи завършили софийската духовна семинария наред с Димитър Узунов, Методий Григоров, Димитър Димитров, Мирослав Попсавов.

Дискографията му включва няколко документални регистрации – „Селска чест“ от Маскани с Виенската държавна опера, „Борис Годунов“ от Мусоргски с Миланската Скала, „Симон Боканегра“ от Верди с Нидерландската опера. Участва в интеграла на SONY на операта „Борис Годунов“. „Балкантон“ издава негова дългосвиреща плоча с опери арии, а „Гега Ню“ диск с известни канцонети. В националното радио се пазят и две от гостуванията му в Софийската опера в „Трубадур“ и „Аида“ от Верди.

Живее дълги години в Съединените щати, но сега вече е в Германия. Щастлив е със семейството и трите си деца.

„Запазих себе си във тоз световен хаос

С много труд получих щастие, радост и признателен аплауз…

И щастлив ме прави мисълта, че на света част от себе си съм дал“

пише Михаил Светлев в малка книга, събрала римуваните му спомени.

Михаил Светлев 6.03.1943 г., оперен певец, тенор

 

ОЩЕ ПЕВЦИ