CAРА-НОРА КРЪСТЕВА

примабалерина

 

Завършва Националното училище за танцово изкуство през 1996 г. в класа на доц. Калина Богоева. Още като ученичка има успешни балетни изяви, които намират израз през 1995 г. в награда за балетни постижения и награда за най-перспективен млад изпълнител в Националния балетен конкурс „Анастас Петров”.

През учебната 1995-1996 г. е удостоена със стипендия „Анастас Петров”. През същата година е с отличие за най-млад участник на Международния балетен конкурс в Осака – 1996, а през 1997 г. е финалист на Международния балетен конкурс в Москва.

 

ИНФОРМАЦИЯ

Веднага след дипломирането си тя постъпва в балетната трупа на Националната опера и балет, преминавайки през всички категории от ансамбъл до солистка, макар че застъпва в тежки солови партии още с назначаването си.

От 2003 г. е примабалерина, а от 2009 г. е най-младият директор на Националния балет.
Репертоар:

Китри и Карменсита – „Дон Кихот”, Мирта – „Жизел”, Одета-Одилия – „Лебедово езеро”, Зобеида – „Шехерезада”, Фея Люляк и Аврора – „Спящата красавица”, Ефи – „Силфида”, Маргарита Готие – „Дамата с камелиите”, Елина – „Козият рог”, Марина и Мадам Ортанс – „Зорба гъркът”, Индийска кукла – „Лешникотрошачката”, Солистка в постановки на Баланчин и в „Половецки танци”, Черен рицар – „Кръстоносци”, Зла сестра и Майка – „Пепеляшка”, множество концертни сола и Па де дьо.
Международната си кариера Сара-Нора Кръстева започва с покана за гастрол в „Baletto del Sud” – Италия, в ролята на Одета-Одилия. Като резултат от успешното си представяне получава тригодишни ангажименти в спектакли на трупата – „Рапсодия в синьо”, „Шехерезада”, „Лебедово езеро” и други. Самостоятелно гостува и в Швейцария на „Ваllet Romand” в „Лешникотрошачката”. Съвместно с Националната балетна трупа гостува в Испания, Италия, Гърция, Холандия, Унгария, Германия, Турция, Южна Америка – Перу и Боливия, Япония.
През 2002 г. завършва педагогика  в Държавната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров” – София при доц. Калина Богоева.
През 2003 г. е удостоена с наградата на Съюза на музикалните и танцови дейци „Кристална лира” за ролята на Черния рицар в „Кръстоносци”.
През 2008 г. е наградена от министъра на културата проф. Стефан Данаилов със „Сребърен ритон” за изключителни заслуги за популяризиране на българската култура.
През 2009 г. е в журито на Първия международен балетен фестивал „Млади звезди” – София.

През 2011 г. получава награда „ЗОЛОТАЯ МУЗА“ за принос в българо-руските взаимоотношения в областта на културата.
Член на жури в международни балетни конкурси.
Под нейно ръководство през 2013г. балета на СОБ е награден със „Златно перо“ за принос в българската култура.
На церемония през 2016 е наградена лично от министър Вежди Рашидов с най-високото отличие на Министерство на културата „Златен век“ за изключително големи заслуги в развитието и популяризирането на българската култура и изкуство.

През 2023 г. създава международния балетен конкурс „Сара-Нора Прима“, който се провежда в град Бургас.

ОЩЕ БАЛЕТИСТИ