КВАРТЕТ „СОФИЯ“

Първоначално квартет „София“ е създаден като състав към Българското национално радио. В него в различни периоди са били Васил Вълчев, Николай Беспалов, Николай Гагов, Димо Димов, Ангел Станков, Джефри Дийн и др. Доайен на състава днес е виолистът Валентин Геров.
Новият състав на един от дългогодишните софийски камерни състави днес включва Кристина Хинова – цигулка, Йордан Димитров – цигулка, Валентин Геров – виола, Любомир Ников – виолончело.

Характерни за концертната дейност са тематични цикли, привличащи интереса на публиката като „Виенска класика“, „Обичате ли Брамс“, „Към Новия свят“, „Квартетите на Бетовен“, „Руска и френска музика“, „Под небето на София квартет“. От 2017 г. с огромна популярност се ползва поредицата „Концерти с дрескод“.
„Решаваме заедно, въпреки че се вслушваме в съветите на най-опитния. Има демокрация при нас. Който има идея какво да изпълним през сезона, споделя и обикновено се приема. Гледаме да има равновесие – и съвременна музика, и творби, заради които публиката би дошла, както и по-популярни пиеси. Искаме да поддържаме този огън на камерното музициране в България.
Програмите ни, трябва от една страна, да са сериозни и задълбочени. Свирим късни квартети на Бетовен, романтична музика, Брамс, Шуман, но от друга страна трябва да представяме и по-леки жанрови пиеси като танга, валсове, които са задължителен аксесоар. Публиката трябва да се приобщава. Ние имаме мисия. Класическата музика не е толкова страшна, толкова отблъскваща. Но като видят Пиацола, Скот Джоплин, си казват „А, те свирят това“ и се престрашават. Стараем се да разширим обема, качеството и вида на музиката“ – разказват музикантите.
За публичния имидж на състава се грижи Надежда Герова, която организира забележителни фотосесии, рекламиращи новата продукция на състава. Снимките прави Стенли, който също допълва фотосесиите със свои идеи. „Искаме да е нещо по-разчупено, тъй като щом се каже класически концерт, всичко е строго, черно, бяло, папийонка или вратовръзка. Имаме необходимост да излезем от тази строгост.“
Популярността на състава е постоянна и те имат своя вярна публика.
„На концертите ни идват много интелигентни хора, много качествена публика. По-малко са, но по-качествени. Виждам съсредоточени, умни лица. Не са само музиканти или студенти от консерваторията. Виждам млади хора, виждам чужденци, такива на които наистина им харесва нашата музика. Винаги искат да изпълним и някой бис, което е радващо и хубаво, защото нещата не са загубени.“
„София“ квартет е институция“, смята директорът на Софийската филхармония Найден Тодоров.
Награди:
2004 „Кристална лира“ на СБМТД
2011 „Български будител“ на фондация „Млади български таланти“
2017 „Златен квартет“ на името на акад. Марин Големинов
2018 „Златно перо“ за цялостен принос в развитие на културата в България.

Валентин Геров, виола
Завършил е софийското музикално училище и Националната  музикална академия, където след това сам той преподава виола. Специализира в музикалната академия в Щутгарт. През 1993 г. става виолист в квартет „Димов“, който по-късно се преименува на квартет „София“. През 1994 г. получава наградата „Музикант на годината“. През 2019 г. става носител на „Златна лира“ от СМТД, както и на държавното отличие „Златен век“.

Любомир Ников, виолончело
Завършва СМУ. Носител е на награди от различни конкурси. От 1992 е концертмайстор в Софийската филхармония.

Йордан Димитров, цигулка
От 2001 е член на Камерния ансамбъл „Софийски солисти“, а от 2996 е негов концертмайстор. Преди това е бил в състава на СО на БНР, „Колегиум Музикум“, Банкя и на Нов Симфоничен оркестър.

Кристина Хинова, цигулка
Завършва музикалното училище в София, след това Университета по изкуства във Виена и Нов Български Университет. В момента е в състава на Софийската филхармония, но с удоволствие се включва в различни камерни формации като „Ансамбъл Арте“, както и изнася концерти като солист. От лятото на миналата година е в квартет „София“.

Чуйте повече за квартет „София“ и в нашия подкаст.

ОЩЕ ИНСТРУМЕНТАЛИСТИ