ВАСИЛ АРНАУДОВ

хоров диригент

Първи носител на наградата „Музикант на годината“ през 1991 г. на предаването „Алегро виваче“ на БНР. Негова е идеята националният химн да звучи по националното радио точно в полунощ.

ИНФОРМАЦИЯ

Роден е във Варна. Първите си опити в дирижирането прави още на 12 години с детския хор на ДПО „Септемврийче“ във Варна. Три години по-късно вече е диригент на градския младежки хор „Стефан Йовчев“, с който работи до постъпването си в консерваторията през 1951 г. Завършва хорово дирижиране в Софийската консерватория в класа на Георги Димитров. Самият той след 1959 започва да предава в Музикалната академия.

От 1954 до 1968 дирижира хора на Софийските учителки, от 1963 г. хор „Родина“, Русе, от 1966 до 1969 БХК „Светослав Обретенов“. През 1966 г. създава „Софийски камерен хор „Любомир Пипков“ заедно с пианистката Ирина Щиглич. След смъртта му хорът носи неговото име. От 1980 до 1991 е консултант на първия български хор „Янко Мустаков“ в Свищов.

С различни хорови състави, които Васил Арнаудов ръководи печели различни наградо от хорови конкурси, сред които на международните хорови конкурси в Ланголен и Мидълсбъроу – Великобритания, в Арецо и Гориция – Италия, в Корк – Ирландия, в Лимбург, Полхайм, Лайпциг, в Марктобердорф, Германия и др. През 1988 г. Васил Арнаудов постига с хор „Родина“, Русе най-голямото признание за българското хорово изкуство – 5 първи награди и званието „Хор на света“ в Ланголен (Великобритания). Това е най-големият състезателен фестивал за самодейни хорове в света. Конкурсът е в четири раздела, като „Родина“ печели и в четирите категории, което е истински прецедент в историята му.Това е второ участие на хор „Родина“ на този конкурс. На първото през 1966 г. те печелят 3 първи награди. В свое интервю след завръщането си от Великобритания Арнаудов казва:„Какво имаме да доказваме сега, след като станахме хор „Свят“? Че сме най-добрият хор в Русе! Сигурно трябва да вляза в книгата на рекордите на Гинес като диригент, който изминава най-дългото разстояние, за да репетира с хора си…“.

Когато през 1990 е създаден Българският хоров съюз Васил Арнаудов е негов първи председател.

Под негово диригентство са изпълнени за първи път много творби от Петко Стайнов, Любомир Пипков, Симеон Пиронков, Александър Танев, Константин Илиев, Красимир Кюркчийски, Васил Казанджиев и др., както и творби от световната класическа и съвременна литература.

Приживе Васил Арнаудов е обявен за почетен гражданин на градовете Силистра, Видин, Русе (1983), Ямбол и на град Аргостоли, Гърция.За своите изключителни заслуги към българската музикална култура Васил Арнаудов е носител на орден „Кирил и Методий” I степен, на званията „Заслужил артист” и „Народен артист”, на наградата на София за изкуство и литература, на почетния знак „Златна лира” на Съюза на българските музикални и танцови дейци, на наградата „Русе” за изкуство и култура (пръв носител, 1985), на наградата на Ямбол за музика (пръв носител).

Васил Арнаудов (1.05.1933 – 19.03.1991), хоров диригент

ОЩЕ КОМПОЗИТОРИ