ВЛАДИ СИМЕОНОВ

ДИРИГЕНТ

Роден е в Разград. Учи цигулка с баща си и още на 9 години участва в първия концерт на Разградския симфоничен оркестър.

ИНФОРМАЦИЯ

В Музикалната академия в София учи цигулка с Ханс Кох и Никола Абаджиев. През 1928 г. става оркестрант на Академичния симфоничен оркестър на Саша Попов. Учи при него цигулка, а оркестрово дирижиране с Цанко Цанков. Остава в АСО до 1940 г. Специализира в академията „Санта Чечилия“ в Рим при Бернардино Молинари и в музикалната академия във Виена с Леополд Райхвайн. От 1954 до 1962 е диригент на Софийската филхармония.

Преподава в Музикалната академия, а негови ученици са диригенти Александър Владигеров, Борис Хинчев, Васил Казанджиев, Емил Табаков, Емил Чакъров, Михаил Ангелов, Росица Баталова.

Оркестри, които е създал:

1934 – Симфоничен оркестър на младите сили при БНСС;

1937 – Първият камерен оркестъ в България;

1944 – Хор и оркестър към ансамбъла на Народната милиция;

1945 – Пловдивския симфоничен оркестър;

1951 – Симфоничния оркестър на Българското радио;

1952 – Филхармония „Пионер“;

– Учебен симфоничен оркестър на Българската държавна консерватория.

По личната покана на Генералния секретар на ООН – Курт Валдхайм, на 10 декември 1979 г. в Залата на ООН в Ню Йорк Филхармония „Пионер“ изнася тържествен концерт пред представители на над 140 страни, закривайки Първата международна година на детето. На репетицията преди концерта присъства и пожелава да дирижира състава Ленард Бърнстейн. Възхитен, той написва: „Това не е „пионерски“ оркестър, това е върхът на цивилизацията!“.

Филхармония „Пионер“ е наградена с орден „Кирил и Методий“ и грамоти от Министерството на културата. Детско-юношеската филхармония е класирана като безспорен фаворит на I място на Международните фестивали на „Младежките оркестри и изпълнителското изкуство“ в Швейцария – 1970 г., Шотландия и Англия – 1974 г., Италия – 1982 г. Носител е на Извънредната награда с Почетен диплом за изключителни артистични постижения и Златен медал на конкурса на името на Херберт фон Караян през 1974 г. в Берлин. През 1981 г. оркестърът е поканен да изнесе тържествен концерт в Залата на ЮНЕСКО в Париж, с който биват открити Дните по случай 1300 години от създаването на Българската държава, а през 1984 г. открива Конгреса за естетическо възпитание на ЮНЕСКО в Рио де Жанейро.

Влади Симеонов (23.05.1912 – 16.01.1990), диригент

ОЩЕ КОМПОЗИТОРИ