ЮРИ БУКОВ

пианист

Носител на награди от изпълнителския конкурс в Женева (1947), „Маргарита Лонг – Жак Тибо“ в Париж (1949), от „Кралица Елизабет“ в Брюксел (1952). Награден с орден Стара планина I степен, както и с едни от най-големите държавни отличия на Франция сред които Командир на ордена за изкуства, наука и литература.

ИНФОРМАЦИЯ

Буков е първият западноевропейски пианист, който осъществява двумесечно концертно турне в Китай (1956).

Юри Буков е ученик на проф. Андрей Стоянов в Софийската музикална Академия и на Ив Нат в Париж. Солистичната му кариера започва през 1947 г. освен активна концертна дейност Буков записва над 30 албума – рецитали и клавирни концерти.

Роден е в София. Баща му Георги е морски офицер, майката Мария Димитрова е оперна певица с руски произход. Първия си концерт изнася на дванайсет години, а на четиринайсет свири с филхармонията. През 1946 г. заминава да учи в Париж. Специализира при Маргарита Лонг, Джордже Енеско, Едвин Фишер.

В репертоара си пианистът включва и осъществяването на световни премиери на творби от Джанкарло Меноти, на Андре Хосеин, Пиер Висмер.

През целия си живот Юри Буков е свързан с редица благотворителни каузи. По време на войната в Сърбия в продължение на три години осигурява издръжката на двайсет и две деца. Ангажира се и с възстановяването на исторически сгради – църкви, замъци и др. Името му се свързва и с подкрепата на млади хора.

ОЩЕ ИНСТРУМЕНТАЛИСТИ