Няколко химна за Кирил и Методий

Песента „Върви народе, възродени“ е изпълнена за първи път на 11 май 1901 г. в Ловеч. Там композиторът Панайот Пипков е учител по музика. Текстът написва Стоян Михайловски няколко години по-рано. Той е учител по френски език в Русе и през 1892 г. създава стихотворението „Химн за св.св. Кирил и Методий“. Но това не е единствената творба посветена на делото на двамата братя. През 1758 г. Михаел Хайдн, брат на прочутия виенски класик Йозеф Хайдн създава Меса в чест на св. св. Кирил и Методий в До мажор за четирима солисти в петнадесет части. Поръчана е от епископ Паул фон Гимес.
Части: Kyrie, Gloria, Ladamus Te, Gratias, Qui Tollis, Quoniam, Cum Sancto, Credo, Et Incarnatus Est, Et Ressurrexit, Et In Spiritum, Sanctus, Benedictus, Agnus Dei, Dona Nobis. Първото й изпълнение е в катедралата „Св. Ладислаус“ в град Гросвардайн, където Михаел Хайдн е капелмайстор.
Творбата е изпълнявана и в България. На 6 ноември 1985 г. диригентът Иван Вульпе дирижира концерт със смесения хор и симфоничния оркестър на БНР, и с участието на хора на Българската държавна консерватория.
На 23 май 1998 г. отново със смесения хор и симфоничния оркестър на Българското национално радио Милен Начев представя Месата, а солисти са Илияна Селимска – сопран, Александрина Милчева – мецосопран, Веселин Христов – тенор, Ивайло Джуров – бас.
Има запис осъществен от „Балкантон“ с Валери Попова – сопран, Рени Пенкова – мецосопрано, Петко Маринов – тенор и Павел Герджиков – бас. С участието на хора при Ансамбъла за песни на Българското радио с диригент Дора Христова, хор и оркестър при Българската държавна консерватория, диригент Иван Вульпе.

Ференц Лист също създава химн „Славимо, славно, славени“ върху славянски текст за мъжки хор и орган с посвещение „За честване на хилядолетната годишнина от пристигането на славянските апостоли св. Кирил и св. Методия в Панония“. Този химн е изпълнен за първи път в Рим на 3 юли 1863 г. в храм „Св Джироламо“ за честване под патронажа на папа Пий ІХ.
У нас творбата на Лист прозвучава за първи път през април 1985 г. в Народния театър по случай 1100 годишнината от смъртта на Методий в изпълнение на младежки мъжки хор „София“ под диригентството на Валентин Бобевски. Следва още едно представяне на 5 декември 2011 г. в Националната музикална Академия от Академичен мъжки хор „Гусла“, органистът Стефан Далчев под диригентството на Валентин Бобевски.

През 1885 г. Пьотр Илич Чайковски по собствен текст създава „Химн в чест на св. св. Кирил и Методий“. Поводът е 1000 години от смъртта на Методий. Изпълнението е на 6 април от възпитаници на духовните училища.
Този химн също е представен у нас на концерт на 23 май 1998 г. от смесения хор и Симфоничния оркестър на БНР под палката на Милен Начев.

През 1981 г. в Полша за първи път е изпълена концертно операта „Св. св. Кирил и Методий“ от Живка Клинкова. Присъства самият папа Йоан Павел ІІ, който отличава произведението със специална грамота. На 23 май 2021 г. Софийската опера и балет представи на сцената тази опера-оратория под диригентството на Жорж Димитров и режисурата на Вера Петрова. Либретото е по поетични текстове из „Предания заветни“ на Венко Марковски.
Централните партии изпълниха Бисер Георгиев – Кирил и Атанас Младенов – Методий.

Снимки: обложка на издание на „Балкантон“; Снимка от сайта на Софийската опера.