Пианистката Маргарита Лонг

Името й е популярно днес заради основания през 1943 г. в Париж от нея и цигуларя Жак Тибо конкурс за пианисти и цигулари. В началото бил тяхна лична инициатива и първите били само за французи. През 1946 г. станал международен, а от 1957 г. конкурсът се поддържа от държавата. Първи лауреати са пианистът Самсон Франсоа и цигуларят Мишел Оклер. През 1949 първа награда печели пианистът Венцеслав Янков. От 2011 г. конкурсът вече се нарича „Лонг-Тибо-Креспен“, като е добавено и състезание за певци на името на Реджин Креспен.

Маргарита Лонг е родена в Ним. По време на едно от турнетата си там е забелязана от професора в Парижката консерватория Теодор Дюбоа. Тя е на дванайсет години и е приета благодарение на него в Парижката консерватория. На деветнайсет изнася първия си концерт – 28.02.1893 г. По онова време е твърде трудно за жена, дори и дарена с невероятен талант да получи признание, така че следващият концерт е едва през 1903 г. Омъжва се за музиколога Жозеф дьо Марлиав, който е приятел с Габриел Форе. Така Маргарита навлиза в света на френската музика от началото на века. Съпругът й е убит по време на Първата световна война, а тя е готова да се откаже от концертната си дейност. Благодарение на Клод Дебюси продължава да работи. За жалост, през 1918 умира и Дебюси, а Маргарита се посвещава на популяризирането на музиката на Морис Равел. Последната част Токата от „Гробът на Купрен“ на Равел е посветена на съпруга на Маргарита Лонг, а цялата творба е в памет на загиналите приятели на полето на честта. Морис Равел създава за Лонг концерта за пиано в Сол мажор, а тя го изпълнява по време на тримесечното си концертно турне през 1932 г. Но премиерата е на 14.02.1942 г. в зала „Плейел“, Париж под диригентството на автора.

След 1940 г. започват съвместните изяви с цигуларя Жак Тибо.

От 1926 г. е професор в Парижката консерватория, където остава до 1940 г. Преподава и в музикалното училище. Създава своя школа и метод за преподаване. От 1955 до 1966 е президент на фондация „Морис Равел“.

Написала е поредица от книги като „На пианото с Марис Равел“, „На пианото с Клод Дебюси“, На пианото с Габриел Форе“ посветени на срещите й с тези прочути творци. „Колумбия“ осъществява поредица от записи сред които на творби на Габриел Форе, Морис Равел, Клод Дебюси, Венсан д`Енди, Дариус Мийо, но също и на Фредерик Шопен, Доменико Скарлати и Лудвиг ван Бетовен.

Маргарита Лонг Marguerite Marie-Charlotte Long (13.11.1874 – 13.02.1966), пианистка

Николо Паганини Niccolò Paganini (27.10.1782 – 27.05.1840), композитор, виртуозен цигулар