Прекрасният Винченцо

Само 34 години живее Винченцо Белини, но създава няколко опери, които завинаги го нареждат сред най-великите майстори.

Опери:

Първата опера е „Аделсон и Салвини“ от 1825 играна в театъра на консерваторията в Неапол, където Винченцо учи с Никола Дзингарели. Либретото е на Андреа Тотола. Последната е „Пуритани“ с либрето от граф Карло Пеполи, по историческата пиеса „Кръглоглави и кавалери“ на Жак-Франсоа Анселот и Жозеф Ксавие Сентин. В италианския театър дв Париж е премиерата на 24 януари 1835 г. Джовани Рубини е Артур, Джулия Гризи Елвира.

Между тях са още девет едната от които абсолютен оперен хит и сбъдната мечта в репертоара за всеки сопран и тенор – „Норма“. Премиерата е на 26 декември 1831 в Миланската Скала. Либретото е на Феличе Романи по трагедията на Александър Суме и Белмонте „Норма или детеубийството“. Създадена е само четири месеца. Джудита Паста е Норма, Джулия Гризи Адалджиза, Доменико Донцели Полионе, Винченцо Негрини Оровезо.

„Бианка и Джералдо“ представена на 30 май 1826 г. в театър „Сан Карло“, Неапол. Либретото е от Доменико Джилардони по пиесата на Карло Роти „Бианка и Фернандо през гроба на Карл IV, херцог на Агридженто“. Първи изпълнители са Хенриета Лаланд, Джовани Рубини и Луиджи Лабланш.

„Пиратът“ с премиера на 27 октомври 1835 г. в Миланската Скала. Либретото създава  Феличе Романи, по трагедията на Чарлз Матюрен „Бертрам”. Първата Имоджене е Хенриета Лаланд,  Гуалтиеро е Джовани Рубини.
 „Чужденката“ е създадена по едноименния роман на Шарл-Виктор Прево от Феличе Романи и е изпълнена на 14 февруари 1829 в Миланската Скала. Ролята на Алаиде изпълнява Хенриета Лаланд.

„Заира“ е играна за първи път н „Новия театър на херцога“ в Парма на 16 май 1829 г. Едноименната пиеса на Волтер е в основата на либретото на Феличе Романи, а централната роля изпълнява Хенриета Лаланд.

„Капулите и Монтеки“, чието първо представление е на 11 март 1830 г. В театър „Ла Фениче“, Венеция. Цяла звездна редица мецосопрани изпълняват партията на Ромео като Джудита Гризи, Мария Малибран, Джудита Паста. Либретото от Феличе Романи е преработка на историята за Ромео и Жулиета за опера от Никола Вакай, наречена „Жулиети и Ромео“ и базирана на едноименната пиеса на Луиджи Сцевола, написана през 1818 г.

„Сомнамбула“ с премиера на 6 март 1831 в театър Каркано, Милано. Вдъхновен от сюжета на балета „Пристигането на новия господар“ от Америя и Скриб и пиесата на Йожен Скриб „Сомнамбула“ Феличе Романи създава либретото. Белини е запленен от история и композира операта за по-малко от два месеца. Първата Амина е Джудита Паста. Участва и прочутият Джовани Рубини. Тази роля става предпочитана и за друга легендарна певица – Мария Малибран.

„Беатриче ди Тенда“ изпълнена на 3 март 1833 г. в театър „Ла Фениче“ Венеция с Джудита Паста в заглавната роля. Феличе Романи създава либретото по едноименната пиеса на Карло Форес.

Винченцо Салваторе Кармело Франческо Белини Vincenzo Bellini (3.11.1801-24.09.1835)

Николо Паганини Niccolò Paganini (27.10.1782 – 27.05.1840), композитор, виртуозен цигулар