Един от най-големите виртуози на 20 век. През 1994 г. получава „Грами“ за цялостен принос. Смята се, че е всепризнат интерпретатор на музиката на Фредерик Шопен и испански автори. В родината му Полша от филхармонията на Лодз носи неговото име. Пак в Лодз има фондация „Артур Рубинщайн“ която организира „Rubinstein Piano Festival“. В градския музей е изложена най-голямата експозиция с вещи на пианиста, предадени от семейството на музиканта. В Бидгошч има международен конкурс за млади пианисти „В памет на Артур Рубинщайн“. От 1974 г. в Израел се организира международен конкурс по пиано „Артур Рубинщайн“.

Роден е в Лодз. Той е най-малкият от седемте деца в семейството. На две години се научава да свири на пиано, като слуша уроците на сестрите си. На четири години вече е обявен за вундеркинд. На седем, на 14.12.1894 изнася първия си концерт с творби на Моцарт, Шуберт и Менделсон. На десет заминава да учи в Берлин. През 1900 изнася първия си концерт с Берлинската филхармония. Артур е на тринайсет. По препоръка на първия си учител Йозеф Йоахим продължава обучението си с Карл Хайнрих Барт. Барт е бил ученик на Лист, който е ученик на Карл Черни, който е учил при Лудвиг ван Бетовен.

От 1904 Рубинщайн се установява в Париж, където общува с Морис Равел, Пол Дюка, Камий Сен-Санс, Карол Шимановски, цигуларите Жак Тибо и Павел Кочански. Започват големите турнета в САЩ и много места в Европа.

По време на първата световна война Рубинщайн е в Лондон, където свири с Йожен Изаи. Първото му турне в Испания и Южна Америка е през 1916, 1917. Така той започва да свири творби на Енрике Гранадос, Исак Албенис, Мануел Де Файя, Ектор Вила-Лобос. По време на Втората световна война той остава в САЩ, където има много концерти. През 1946 получава американско гражданство.

В кариерата на пианиста голямо място заема камерната музика и партньорствата с Хенрик Шеринг, Яша Хайфец, Пабло Казалс, Григор Пятигорски, квартет „Гуранери“ и др.

Последния си концерт изнася в Лондон в Уигмор хол през май 1976, когато е на 89 години. Там той свири за първи път седемдесет години по-рано.

Награди:

„Грами“ през 1960  и 1978 за най-добро солово изпълнение и двете за интерпретация на сонати на Бетовен; 1974 и 1976 – „Грами“ за най-добър запис на камерна музика. 1994 г. Грами за цялостен принос.

Има високи държавни отличия, ордени и медали от Белгия, Испания, Италия, Франция, Полша, Португалия, Великобритания и Северна Ирландия, САЩ.

Личен живот:

Жени се за балерината Нела Млинаска, с която имат пет деца. Известни са грандиозните партита, които те дават, а самата нели издава готварска книга, в която представя рецептите от тези партита. Рубинщант се разделя с нея през 1977 г. когато е на 90 години заради 33 годишната Анабел Уайтстоун. Но през целия си живот големият пианист има многобройни връзки с различни жени и няколко признати и непризнати извънбрачни деца.

Но снимката: отливка на ръцете на Рубинщайн, която се пази в музея в Лодз.