Ако може да се говори за суперзвезда на 19 век то това е точно Аделина Пати – светкавична кариера, огромни хонорари и търговски нюх.

Кариерата й започва в съвсем ранна възраст, почти светкавично. Дебютът й е на 24.11.1859 в Ню Йорк в Музикалната академия, а ролята е Лучия Ди Ламермур на Гаетано Доницети. През 1861, вече на 18 години тя е в Лондон и пее в Ковънт Гардън – Амина от „Сомнамбула“ на Винченцо Белини. Успехът й е толкова голям, че си купува къща в луксозен квартал и пътува из цяла Европа, изпълнявайки Амина със същия зашеметяващ успех. След година и Париж е покорен от чара и великолепието на Пати. По време на изключителните си представяния в Москва и Санкт Петербург пленява сърцата на Пьотр Илич Чайковски, Антон Рубинщайн и цялата руска аристокрация, а Лев Толстой я споменава в „Ана Каренина“.

Днес много се коментират хонорарите на звездите. Аделина Пати в разцвета на кариерата си е получавала 5000 долара на вечер в злато. Името й трябвало да бъде изписано най-отгоре и с по-голям шрифт от тези на всички останали. Може и да е шега, но казват, че имала папагал, който крещял „Пари, пари“.

Слушайки записите й критикът Родолфо Челети ще каже: „Гласът й беше техническо чудо. Стакатите бяха чудеса на точност, дори в най-сложните интервали, нейното легато беше впечатляващо гладко и чисто“. Диапазонът й беше почти безкраен (C4 – F6).

След края на активната си кариера Аделина Пати развива любов към билярда и става уважаван играч, гостувайки на много големи билярдни събития за демонстративни мачове. След като се пенсионира, Пати, баронеса Седерстрьом, се установява в долината Суонзи в Уелс, където купува замъка Крейг-и-Нос. Там тя разполага с билярдна маса за $2000 и собствен частен театър, миниатюрна версия на този в Байройт. Там  прави грамофонни записи. Пати финансира построяването на жп гара Craig-y-nos. През 1918 г. тя подарява сградата на Зимната градина от имението си Крейг-и-Нос на град Суонзи, която е превърната в „Пати павилион“. Умира в Крейг-и-Нос и осем месеца по-късно е погребана в гробището Пер Лашез в Париж, за да бъде близо до баща си и любимия си композитор Росини, в съответствие с желанията в нейното завещание.

Аделина е родена в Мадрид, но родители й са италианци, които по това време са в Испания. Баща й Салватору Пати е тенор, а майка й Катерина Барили, сопран. Отново заради тях детството си Аделина прекарва в Ню Йорк. Участва в концерти още от деветгодишна, заедно с двете си сестри Амелия и Карлота, също певици. Има и брат, който е цигулар и диригент.

Аделина Пати Adela Juana Maria Patti (19.02.1843 – 27.09.1919), оперна певица, сопран