След повече от век роялът, на който е композирал Панчо Владигеров по време на следването си в Берлин е в София.

„Седейки до този инструмент на повече от 102 години, в действителност изпитвам едно изключително възприятие на… може би точната дума е поклонение към гения. Защото ще ви издам една загадка – това е инструментът, на който е композирана и излязла от пръстите на Панчо Владигеров „Рапсодия Вардар “ или както той самият е написал – Българска рапсодия „, споделя проф. Сава Димитров, ректор на НМА “ Панчо Владигеров „.

Първият инструмент е в къщата-музей „Панчо Владигеров“ в София. Това е вторият инструмент останал до тази година в Германия. Роялът е докаран през януари в София в доста добро състояние, но е основно реставриран. Всяка една от частите носи надпис с името на Владигеров.

Принос за връщането на инструмента има Веселин Воденичаров, член на настоятелството на Музикалната академия.

Той е докаран в средата на януари, реставриран е и ще бъде изложен в Националната музикална академия. Това е вторият инструмент на популярния композитор от интервала му в Германия. Първият роял се намира в къщата-музей на Владигеров в Сoфия. Основен принос за връщането на рояла у нас има Веселин Воденичаров – непосредствен другар на внуците на Владигеров и член на настоятелството на Музикалната академия. „Това е едно сърдечно отношение към Музкалната академия “ Панчо Владигеров “ от една страна и също по този начин към наследниците му „, споделя Веселин Воденичаров.

На този роял ще свирят пианисти по време на празничните концерти от честванията, които организира НМА от 9 до 13 март по повод 125 годишнината на своя патрон.