През февруари „Дойче грамофон“ предложи на пазара последните звукозаписи на пианистката Елен Гримо. Това са произведения композирани от Роберт Шуман и Йоханес Брамс вдъхновени от Клара Шуман.

Първото издание се появи на пазара през септември 2023. Сега към предишните композиции е добавен осъщественият през 2022 г. в Хамбург в „Елбфилхармони“ с Камерата Залцбург с концертмайстор Джовани Гуцо запис на камерната версия на Концерта за пиано от Шуман.

Интимността на техния прочит хвърля нова светлина върху едно произведение, заемащо централно място в романтичния репертоар. Клара Вик е тази, която още преди да се омъжи за Роберт Шуман през 1840 г., го насърчава да пише за оркестър и която след това прави премиерата на концерта в Дрезден през декември 1845 г.  След смъртта на Роберт през 1856 г. Йоханес Брамс и Клара остават близки приятели в продължение на още четири десетилетия. В оp. 32 на Брамс са събрани 9 поеми, чиито теми за любовта, загубата, предаността и разочарованието може би отразяват чувствата на композитора към Клара. В края на живота си Брамс продължава да се интересува от мнението на Клара за новите си творби.

„Винаги е вдъхновение – да мислиш за чувствата като за нещо, което е в основата на художественото творчество, “ казва Елен Гримо.  

BBC Music Magazine“ отбелязва, че дискът представя „възторженото, тържествено качество, което остава в съзнанието дълго след като са прозвучали последните ноти.

В началото на тази година в Ню Йорк се състоя премиерата на документалния филм „Между нотите“ (Between the Notes), който ще бъде представен на международните фестивали и в Amazon Prime Video по-късно тази година. Филмът, режисиран и продуциран от Давид Сереро David Serero в партньорство с DG, разглежда личния и професионалния живот на Елен Гримо, триумфите и предизвикателствата в кариерата ѝ, както и страстната ѝ ангажираност към хуманното отношение към животните и опазването на околната среда.