ХХ фестивал на изкуствата предлага 40 събития в София и Пловдив

От 13 май до 1 юли ученици, почитатели и последователи ще почетат паметта на великия певец с много събития. Фестивалът е продължение на традицията, която бе поставена преди 20 години – да бъде следван заветът на великия оперен артист в неговия дом да намират място за изява млади талантливи артисти, да се съюзяват различните изкуства, да се осъществява връзка между поколенията..

Една от целите на празника е по пряк и косвен начин да утвърждава паметта за личността на Борис Христов като творец, педагог и дарител. Фестивалът избягва мемоарното патетично  възвеличаване, а се опира преди всичко на документалния разказ за добродетелите му, за творческите и педагогическите му принципи.

Музеят „Борис Христов“ привлича за участие ученици на Борис Христов, които в момента се намират на различни етапи от творческите си търсения и имат свой индивидуален артистичен път и поглед към общуването си с голямата личност.  Те, освен че участват в художествените изяви, разказват за знаменития си педагог.

Баритонът Георги Петков например, е устоял на изпитанията, поднесени от съдбата и – подобно на Борис Христов – е възродил артистичната си кариера като се е отдал на вокалната подготовка на млади таланти. В своята изява той ги представя и едновременно им партнира.

Басът Пламен Бейков с изследователска страст е събрал вокалните произведения на български композитори, които по искане на Борис Христов са му били изпращани. Желанието на големия родолюбец е било да стане „Посланик на българската песен“. Пламен Бейков събира и изследва тези партитури, които са с ремарките на самия Борис Христов и ги представя на публиката в свое изпълнение. То е съчетано с изпълнението и на шедьоврите на Александър Гречанинов – друг предпочитан автор от Борис Христов.

Сопраното Мариана Цветкова – носител на международни награди и прима на Софийската опера разказва за Борис Христов с присъщото си чувство за хумор – дори, когато става дума за драматични моменти по време на уроците на Маестрото. Присъщо й е и чувството за колегиалност – затова е поканила за своята изява и други звезди от оперната сцена – Гергана Русекова, Рада Тотева, Владимир Маринов и виртуоза на акомпанимента Милен Станев.

Така в програмата на проекта присъстват акценти, които могат да изградят въображаем  образ на Борис Христов. Тук са съчетани родолюбието и космополитизма, благородството и твърдостта в отстояването на творческите принципи, верността към оригинала и свободата на интерпретаторските проникновения, изследователската страст и монолитността в извайването на образи. Фестивалът подчертава тези качества чрез представянето на ценностите, към които се придържат неговите следовници от следващите поколения.

Двадесетият фестивал следва линията на обединяване на изкуствата – така, както Борис Христов е събирал в сценичната си изява познанията за своето „ято от изкуства“ и тяхното единство, което умножава силата им. Затова в програмата на Фестивала са вплетени няколко изложби на различни поколения творци  – от младите дизайнери в областта на костюма и графичното оформление до майсторите като Вихрони Попнеделев,  Греди Асса,  Стели Грънчаров, Светла Радулова, Татяна Харизанова, Иван Хаджийски, Николай Бузов, Иван Тотев, Валентин Щинков. Изложбата развива идеята за обмен и партньорство с галерия „Интро“ – така, както през 2023 г. бе осъществена общата изложба „Рисунката“. Тя бе израз на взаимосвързаност между културните институти в малката отсечка на ул. „Цар Самуил“ между „Алабин“ и „Солунска“. И същевременно е красноречив символ на някогашната традиция домът на Борис Христов да бъде притегателен център за артистична изява.

ПЛОВДИВ

За първи път фестивалът се разширява като място и време. Регионалния исторически музей – Пловдив и Музеят „Борис Христов“ представят шест елитни събития в Зала „Съединение“, от 13 май до 18 май. Тук участват известните вокални формации като „Спектрум“ и  CANTANTI DAI MONTI VERDI, лауреатите на международни награди Аглея Канева и Александър Вичев. По достоен начин се присъединяват и други съграждани на Борис Христов като пианистът Томислав Вичев, певицата Марта Кукуларова, цигуларят Мичо Димитров. В родния град на Борис Христов Музеят „Борис Христов“ ще гостува и с изложбата „Рим. Борис Христов“ на Светослав Чулин, както и с филма „Сбъдване на мечти“, който разказва за желанието на Борис Христов софийският му дом да бъде място за процъфтяване на таланта. Филмът със сценарист Елена Драгостинова и режисьор Йордан Бойчев разказва и за осъществяването на тази мечта в наши дни.

СОФИЯ

След пловдивската част изтъкнати творци от Пловдив гостуват в София. Сред тях е кураторката Донка Налбантова, която представя своето изследване за художниците, които са рисували и извайвали Борис Христов. Художничката Антония Маринова представя своята фотографика и въвежда публиката в творческата си лаборатория чрез творческата работилница, която ръководи в Музея „Борис Христов“. Сред изтъкнатите гости от Пловдив е Цвятко Сиромашки – автор на маската на Борис Христов пред Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив. Той е и дарител на Музея в София. Неговата творба „Духовен мост“ краси Градината на Борис Христов.

Както винаги фестивалът спазва традицията и на 18 май – ден на рождението на Борис Христов, празничната поредица се открива в Музея „Борис Христов“ с музикален маратон на млади певци и инструменталисти.

В дните до своя финал на 1 юли Фестивалът поставя акцент и върху изявата на творческите фамилии – каквито са пианистите Томислав Вичев и синовете му – лауреатите на международни конкурси – Виктор Вичев – пиано и Александър Вичев – перкусия. Във фестивалната програма присъстват и вече споменатият Пламен Бейков и неговите синове – също певци – Константин Бейков и Георги Бейков.

Фестивалът следва  дългогодишната политика на Музея „Борис Христов“ за популяризиране на българската музика и поставянето й в широкия контекст на световната култура. В настоящия фестивалм българската музика присъства равностойно в програмите на Ани Линчева, Александрина Стоянова – Андреева и Антония Стоянова, Цветелина Малджанска и Ромео Смилков, на Пламен Бейков и Божена Петрова, на Виктор Вичев. Тази устойчивост в изискванията на Фестивала вече дава своите плодове в стремежа на изпълнителите да откриват нови светове в съвременната българска музика, да ентусиазират аудиторията и да й откриват нови хоризонти.

По традиция фестивалът отрежда част от своята програма за концертите на най-малките. В уютната обстановка на Музея “Борис Христов” те правят първите си стъпки пред публика, в концертна зала. Тази поредица от фестивала е и своеобразна панорама на част от българските музикални педагози.

Двадесетият фестивал осъществява своята мисия да привлича нови публики и да възпитава вкус към многообразието и осъзнаването на националните постижения като част от световните.

Двадесетият фестивал на изкуствата „Борис Христов“, използва празничния повод, за да напомни за своята мисия, свързана с екологията. Както винаги – на 18 май – денят на рождението на Борис Христов Музеят приканва своите гости вместо да си купуват билет – да донесат живо растение за Градината на Борис Христов. Чрез редица инициативи и перфектната си поддръжка това място сега е оазис в оживения град. Нещо повече – с примера си ентусиазира и други съседски пространства да бъдат облагородявани. „Двадесети фестивал на изкуствата „Борис Христов“ ще се придържа към минимално използване на хартия и пластмаса и ще поощрява посетителите да подаряват живи цветя на изпълнителите.

Редица от изявите, включени в проекта ще бъдат под открито небе, в Градината на Борис Христов.

Подробна програма на фестивалните събития.

ПРОГРАМА В ПЛОВДИВ от 13 май

Съвместно с Регионалния исторически музей – Пловдив

Зала “Съединение”, 

пл. “Съединение” № 1 

13 май, понеделник, 19.00 часа 

Шансонът – грациозност и благородство

Концерт на вокалния ансамбъл CANTANTI DAI MONTI VERDI

в състав: Анна Янкова – мецосопран; Константин Бейков – контратенор; Ивайло Донков – тенор; Георги Бейков – бас; Николай Стойков – клавесин; Северин Василев – тенор, ръководител

В програмата: Клод льо Жон, Клемон Жанекен, Орландо ди Ласо, Филип де Монте, Жан де Кастро

14 май, вторник, 19.00 часа  

Заключена душа  

Концерт на Пламен Бейков – бас, ученик на Борис Христов, на рояла – Божена Петрова

В програмата: Иля Болгар, Цанко Цанков, Любомир Пипков, Панчо Владигеров, Добри Христов, Александър Гречанинов

Програмата се изпълнява по партитурите с ремарките на Борис Христов

15 май, сряда, 19.00 часа

Sempre libera/Винаги свободна

Концерт на Марта Кукуларова – сопран; Томислав Вичев – пиано, със специалното участие на Мичо Димитров – цигулка

В програмата: Джузепе Верди, Джакомо Пучини, Джоакино Росини, Гаетано Доницети

16 май, четвъртък, 19.00 часа 

Духовен мост

Документален филм „Сбъдване на мечти“

Сценарий Елена Драгостинова, Режисьор Йордан Бойчев

Откриване на изложбата „Рим. Борис Христов“

Фотографска изложба – Светослав Чулин

Водеща – Елена Драгостинова, Директор на Националния музей „Борис Христов“

17 май, петък, 19.00 часа 

Еквилибристи в света на ударните инструменти 

Концерт на Перкусионното дуо Аглея Канева и Александър Вичев

В програмата: Емануел Сежурне, Й.С.Бах, Сергей Рахманинов, Хенг Лиу, Николай Римски-Корсаков, Георги Танчев, Небойша Живкович, Румен Бояджиев, Джийн Кошински

18 май, събота, 19.00 часа 

Посоки

Вокален спектакъл на група „СПЕКТРУМ“

В състав: Ивелина Цонева, Весела Морова, Даниел Николов, Янко Янков, Константин Бейков, Йорданка Янкова

В програмата: фолклор/джаз/поп

 

ПРОГРАМА В СОФИЯ от 18 май

Музей „Борис Христов“, София, ул. „Цар Самуил“ № 43

18 май, събота, 19.00 часа

ВХОД С ЖИВО ЦВЕТЕ ЗА ГРАДИНАТА НА БОРИС ХРИСТОВ

Музикален маратон  

С младите таланти на Нов български университет

На рояла – Ермила Швайцер, Ана Линчева, Марина Иванова

В програмата: Арии и ансамбли от мюзикъли, инструментална класика и съвременна музика.

Само Диви

Изложба на Антония Маринова – CRAZY

Фотография, фотографика

Част от проекта „Духовни измерения“, Куратор – Донка Налбантова

Изложбата продължава до 31 май.

20 май, понеделник, 19.00 часа

VIVA VIVALDI!

Концерт на Ина Кънчева – сопран, Аапо Хакинен – клавесин и пиано, Димитър Маринкев – флейта

В програмата: Георг Филип Телеман, Мишел Пиньоле дьо Монтеклер, Антонио Вивалди, Жан-Батист дьо Бусе, Хенри Бишоп

21 май, вторник, 19.00 часа 

Концерт с история: Покана за танц

Венета Нейнска – пиано, Иван Стайков – цигулка

В програмата: Йоханес Брамс, Антонин Дворжак, Бела Барток

22 май, сряда, 19.00 часа  

Духовни измеренияБорис Христов в българското изобразително изкуство

Презентация на Донка Налбантова – куратор, със специалното участие на скулптора Цвятко Сиромашки

23 май, четвъртък, 18.30 часа 

И наяве, и насън ти си все през мен

Концерт на Александрина Стоянова-Андреева – мецосопран, Ана Линчева – пиано,

Антония Стоянова – пиано

В програмата: Александър Владигеров, Веселин Стоянов, Георги Златев – Черкин, Георги Костов, Добри Христов, Иван Маринов, Йовчо Крушев -световна премиера, Парашкев Хаджиев, Тодор Попов

27 май, понеделник, 19.00 часа 

Сакура серенада

Концерт на София Василева-Мартинова – флейта, Стоян Мартинов – пиано

В програмата:  Юко Уебаяши, Такацугу Мурамацу

С участието на Венелина Петкова – калиграфия и рисуване на живо

28 май, вторник, 18.30 часа 

Духовни измерения

Арт-ателие по фотографика и колаж с Антонияа Маринова – CRAZY

С предварителна заявка на тел. 0879 889 324

31 май, петък, 19.00 часа  

„Внуците“ на Борис Христов 

Концерт на Мария-Луиза Бояджиева – сопран, Диана Филипова – мецосопран, Георги Петков – бас, ученик на Борис Христов, Цветан Илиев – тенор, Мая Василева-Четрокова – пиано

В програмата: В. А. Моцарт, Георги Златев-Черкин, Джоакино Росини, Камий Сен-Санс, Ернесто ди Капуа, Гаетано Доницети, Джакомо Пучини, Алесандро Страдела, Тодор Попов

3 юни, понеделник, 19.00 часа

Клавирен калейдоскоп 

Концерт на Александър Лиалиос – пиано

В програмата: Веселин Стоянов, Панчо Владигеров, Христо Несторов, Кристиян Тасков, Милчо Левиев, Александра Карастоянова-Херментин, Васил Казанджиев

4 юни, вторник, 19.00 часа 

Творчески експерименти – моден дизайн

Откриване на изложба на студенти от Департамент „Мода“ на Нов български университет

7 юни, петък, 19.00 часа 

Посоки

Вокален спектакъл на група „СПЕКТРУМ“

В състав: Ивелина Цонева, Весела Морова, Даниел Николов, Янко Янков, Константин Бейков, Йорданка Янкова

В програмата: фолклор/джаз/поп

8 юни, събота, 18.00 часа 

Откриване на изложба „Цветовете на „Интро“

Творби на Греди Асса, Вихрони Попнеделев, Стели Грънчаров, Светла Радулова, Татяна Харизанова, Иван Хаджийски, Николай Бузов, Иван Тотев, Валентин Щинков

Изложбата продължава до 5 юли включително

Изложбата може да бъде разгледана всеки работен ден от 14.00 часа до 17.00 часа и във вечерите на художествените изяви.

10 юни, понеделник, 19.00 часа 

Заключена душа 

Концерт на Пламен Бейков – бас, ученик на Борис Христов, на рояла – Божена Петрова

В програмата: Иля Болгар, Цанко Цанков, Любомир Пипков, Панчо Владигеров, Добри Христов, Александър Гречанинов

Програмата се изпълнява по партитурите с ремарките на Борис Христов

11 юни, вторник, 19.00 часа 

Еквилибристи в света на ударните инструменти 

Концерт на Перкусионното дуо Аглея Канева и Александър Вичев

В програмата: Емануел Сежурне, Й.С.Бах, Сергей Рахманинов, Хенг Лиу, Николай Римски-Корсаков, Георги Танчев, Небойша Живкович, Румен Бояджиев, Джийн Кошински

12 юни, сряда, 19.00 часа 

Творчески експерименти – уеб дизайн

Откриване на изложба на студенти от Програма “Уеб дизайн” на Нов български университет

Изложбата продължава до 18 юни

13 юни, четвъртък, 19.00 часа

Белканто в бъдеще време

Гергана Русекова и Стефан Петков представят:

Стела Петришка – сопран, Диана Димитрова – сопран, Рада Тотева – сопран, Александра Носикова – сопран, Олга Цветкова – сопран, Йосипа Сабич – сопран, Константин Караджулов – баритон, Тончо Колев – тенор

В програмата: В. А. Моцарт, Винченцо Белини, Гаетано Доницети, Джоакино Росини, Джузепе Верди, Николай Римски-Корсаков, Джордж Гершуин, Ленард Бърнстейн, Добри Христов, Веселин Стоянов, Панчо Владигеров, Любомир Пипков, Емил Георгиев, Александър Бръзицов

17 юни, понеделник, 19.00 часа 

Sempre libera/Винаги свободна

Концерт на Марта Кукуларова – сопрано, Томислав Вичев – пиано

В програмата: Джузепе Верди, Гаетано Доницети, Винченцо Белини, Джоакино Росини, Шарл Гуно

18 юни, вторник, 19.00 часа 

Кръстоски  

Концерт на Иво Паунов – саксофон; Димитър Горчаков – пиано; Борис Тонков – виола

В програмата: Ценко Минкин, Румен Бояджиев, Добринка Табакова, Петър Христосков, Иво Паунов, Й. С. Бах, Станислав Липски, Антонин Дворжак, Сергей Рахманинов

19 юни, сряда, 19.00 часа 

Романтика с арии и канцонети

Концерт на Ангелина Манчева – сопран; Роберта Матели – мецосопран; на рояла – Снежана Абрашева

В програмата: Джоакино Росини, Гаетано Доницети, Джузепе Верди, Винченцо Белини, Ернесто де Куртис, Едуардо ди Капуа, Агустин Лара

20 юни, четвъртък, 19.00 часа 

Музика антика  

Гиргина Гергинова – сопран; Иван Иванов – барокови флейти; Диана Цанкова – барокови флейти; Пламен Маслев – цигулка; Лора Георгиева – китара; Вяра Грънчарова – виола да гамба; Палмира Грибнева-Томанова – виолончело

В програмата: Михаел Преториус, Джулио Качини, Йохан Ф. Фаш, Георг Фридрих Хендел,  Хенри Пърсел

21 юни, петък, 19.00 часа 

Романтични шедьоври  

Концерт на Трио “АСАИ” в състав: Георги Райчев – цигулка; Тодор Иванов – виолончело; Петър Дюлгеров – пиано

В програмата: Едвард Григ, Йоханес Брамс, Антонин Дворжак

24 юни, понеделник, 19.00 часа 

С мелодиите на Ренесанса

Концерт на Петя Плугчиева – сопран; трио „Бас данс” в състав: Вяра Грънчарова – виола да гамба; Борис Павлов – класическа китара; Радослав – барокови флейти

В програмата: Андреа Фалкониери, Филипо де Лурано, Джакомо Горцанис, Марко Учелини

25 юни, вторник, 19.00 часа 

Шансонът – Грациозност о благородство

Концерт на вокалния ансамбъл CANTATI DAI MONTI VERDI 

Ансамбълът е в състав: Анна Янкова – мецосопран; Константин Бейков – контратенор;

Ивайло Донков – тенор; Георги Бейков – бас; Северин Василев – тенор, ръководител

В програмата: Клод Льо Жон, Клемон Жанекен, Орландо ди Ласо, Филип де Монте, Жан де Кастро

26 юни, сряда, 19.00 часа 

Български вокални и клавирни миниатюри

Концерт на Цветелина Малджонска – сопран и проф. Ромео Смилков – пиано.

В програмата: Марин Големинов, Парашкев Хаджиев, Иван Спасов

28 юни, петък, 19.00 часа   

Музикални ротации 

Концерт на Мариана Цветкова – сопран, ученичка на Борис Христов; Рада Тотева – сопран; Гергана Русекова – мецосопран; Владимир Маринов – бас; нa роялa – Милен Станев

В програмата: Ленард Бърнстейн, Гаетано Доницети, Фредерик Лоу, Курт Вайл, Мануел де Фая, Франц Лехар, Джузепе Верди, В.олфганг Амадуес Моцарт, Джакомо Пучини, Умберто Джордано, Хосе Серано, Оскар Хамерстейн, Пьотр Илич Чайковски

За Борис Христов разказва последната му ученичка Мариана Цветкова

1 юли, понеделник, 19.00 часа 

Клавирен фестивален финал

Рецитал на пианиста Виктор Вичев

С участието на Екатерина Стоева – цигулка

В програмата: Фредерик Шопен, Лудвиг ван Бетовен, Роберт Шуман, Виктор Вичев – световна премиера

Билетите са по 15 лв.

ДЕТСКИ ЪГЪЛ: 

29 май, сряда, 18.00 часа 

Клавирно пътешествие

Концерт на учениците на Калоян Попов

Частно основно училище „Образователни технологии“

В програма: Роберт Шуман, Й. С. Бах, Александър Райчев, Веселин Стоянов, П. И. Чайковски, Йохан Тецел

30 май, четвъртък, 18.30 часа 

Музикална въртележка

Концерт на учениците на Мария Граматикова

В програмата: Дмитрий Кабалевски, Корнелиъс Гурлит, Йохан Непомук Хумел, Карл Черни

5 юни, сряда, 19.00 часа 

Разговор с пианото

Концерт на ученици от Асоциирания борд на Кралските музикални училища – Лондон

Възпитаници на Доротея Димитрова

В програмата: Й. С. Бах, Джовани Батиста Пескети, Феликс Менделсон, Едвард Григ, Дмитрий Кабалевски, Парашкев Хаджиев, Оскар Питърсън, Джорд Невада

6 юни, вторник, 19.30 часа 

Музикална приказка

Концерт на учениците по пиано на Марио Йоцов от школата към

Музикална агенция „Артвойсес“ и Народно читалище „Димчо Дебелянов-1960“

В програмата: Леополд Моцарт, Муцио Клементи, П. И. Чайковски, Лудвиг Шитте, Арам Хачатурян, Андрей Стоянов, Александър Райчев, Йорданка Минева, Алън Менкен, Йирума, Лудовико Ейнауди

14 юни, петък, 18.00 часа 

Разходка в музея

Концерт на възпитаници на Народно читалище “Бачо Киро -1945”

В програмата: Й. С. Бах, Доменико Скарлати, В. А. Моцарт, Роберт Шуман,

Арам Хачатурян, Алберто Хинастера

Входът е с покани