На 14 юни в зала „България“ сопранът Мила Михова и пианистът Джулио Дзапа ще имат рецитал. Събитието е по покана на Нейно превъзходителство посланика на република Италия в България, госпожа Джузепина Дзара и италианския културен институт.

 

 

 

Програма – арии и песни:

Винченцо Белини – „Беатриче ди Тенда“ – “Ma la sola, oimė! son io, / che penar per lui si veda”

Джоакино Росини – „Венецианската регата“;

Гаетано Доницети – „В полунощ“, „Отдалечаване“, „Циганката“;

Джузепе Верди – „Изгнанието“, „Съблазняването“, „Към една звезда“, „Мистерията“, „Наздравица“;

Джакомо Пучини – „Слънце и любов“, „За теб“, „И птицата“, „Златна мечта“, „Лястовичката“ – “Chi il bel sogno di Doretta;

Отбелязва се и 100 години от смъртта на Джакомо Пучини.

(От сайта на СФ) Анди Палиева: Сопранът Мила Михова е родена в София, завършва Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”. Учи пеене при Дарина Такова и при Лукреция Меса – експерт по метода Voice Craft. Била е стипендиант на фондация „Райна Кабаиванска” към Нов български университет и на фондация „Борис Христов“ за Оперното студио в Националната академия „Санта Чечилия” в Рим, където специализира при Рената Ското.

През август 2015 дебютира като Фиордилиджи в „Така правят всички“ от Моцарт на оперния фестивал „Опероса“ в Херцег Нови, Черна гора. Същата година солира в Девета симфония от Бетовен с  Оркестъра де Камаса де Каскайш и Оейраш в Португалия. Следват дебютите ѝ като Лучия в „Лучия ди Ламермур” от Доницети, Фортуна и Друзила в „Коронацията на Попея” от Монтеверди. През 2018 изнася рецитал с оперни и камерни арии от Росини в зала „България“ и е избрана да участва в Accademia Rossiniana „Alberto Zedda” на Росиниевия оперен фестивал в Пезаро – Италия, където взима участие в множество майсторски класове, семинари и концерти и дебютира като Мадам Кортезе в „Пътуване до Реймс” от Росини в Teatro Rossini. Тя пее като солист в изпълнението на „Стабат матер” от Росини в България и „Малка тържествена меса” в Le Grand Amphitheatre de la Sorbonne – Париж (в концерт, организиран от ROF). През декември същата година изнася рецитал с камерни и оперни белкантови арии в Националния дворец на културата в София, с клавирен съпровод на изтъкнатия пианист Ричард Баркър.

Заедно с Николай Стойков, по покана на фестивала ppIANISSIMO, създават проекта BJORK Alternative, който представя исландската изпълнителка и композитор Бьорк с аранжименти на някои от най-известните ѝ песни във версия за оперна певица и акомпанимент на клавесин, челеста и пиано. По покана на Radio France Musique представят капсулна версия на този проект и на живо по френското национално радио с концерт, излъчван от Theatre de l’Alliance Francaise в Париж.

През 2019 участва на фестивала „Моцартови празници“ в Правец с програма с рядко изпълнявани оперни и камерни арии, отново с акомпанимент на Николай Стойков. А с пианистката Василена Атанасова изнася през 2021 рециталите „Славеят и Розата “ и „Другото белканто“.

Мила Михова взима участие и в записи на театрална музика. Развива богата концертна дейност в Италия, Испания, Германия и др. Сред актуалните ѝ ангажименти се открояват дебюти в Германия – като Абигаиле в „Набуко” на Джузепе Верди в Операта в Майнц и в ролята на Мадам Кортезе в „Пътуване до Реймс” на Росини в Операта в Аугсбург, в „Набуко” на фестивала Opera Open в Пловдив и в Държавна опера Варна, както и редица рецитали в страната и в чужбина. На 28 януари 2024  тя партнира на световноизвесния бас-баритон Сър Брин Терфел, като това е и нейният дебют със Софийската филхармония.

Джулио Дзапа: пианист, вокален педагог, артистичен директор, който в кариерата  е акомпанирал рецитали на артисти като Джулиета Симионато, Луиджи Алва, Лучано Павароти, Катя Ричарели, Лейла Куберли, Пиеро Капучили, Енцо Дара, Лео Нучи, Микеле Пертузи, Алфонсо Антониодзи, Бруно Де Симоне, Грегори Кунде, Даниела Барчелона, Хуан Диего Флорес, Лари Браунли, Мариела Девиа, Ервин Шрот, Лука Писарони, Олга Перетятко, Марина Ребека и др. Работил е с някои от най-изтъкнатите диригенти в продукции на престижни оперни театри и фестивали в Европа и Азия като Националната опера на Бордо, Операта на Лотарингия, Център за изкуства в Сеул, Кралската опера в Мадрид, Фестивал Моцарт в Ла Коруня, Оперен фестивал Росини Пезаро, Оперен фестивал Тенерифе, Фестивал на операта в Лас Палмас, Уигмор Хол, Площад Джон Смит, Рудолфинум Прага, Консерваторията Верди на Милано, Миланската Скала, Виенската държавна опера, зала Бивако и Филармонията на Санкт Петербург и др. През последните години той успешно се е посветил на преподаване на пианисти и корепетитори и певци и е поканен в няколко институции, включително Оперното училище в Болоня, Кралския театър  и висшето училище по пеене в Мадрид, Университета в Хаен, Оперното студио в Тел Авив и Театралната академия към Болшой театър в Москва. Сред неговите предстоящи и скорошни ангажименти: турне с рецитал в Барселона, Валенсия, Пезаро, Москва и Лозана, Тулуза, Виенската държавна опера, Цюрих, Мадрид, в Миланската Скала, в операта на Токио, за продукция на „Севилският бръснар“ на фестивала в Глайндборн, на „Семирамида“ на оперния фестивал Росини в Пезаро.

От 2013 г. е артистичен директор на проект (Opera EStudio) за откриване на млади оперни таланти в Тенерифе (Испания).

Роден е в Монца през 1971 г. Завършва пиано с Олег Маршев и същевременно чужди езици и литература в Държавния университет, Милано. Дипломната му работа е върху руската опера. Още едно обучение, което той преминава е за корепетитор в класа на Бианка Мария Казони. Усъвършенства пианистичната си техника с Алдо Чиколини, а за вокалната камерна музика работи с Ъруин Гейдж. Активната му концертна и обучителна дейност започва през 1996 г.