АЛЕКСАНДРИНА МИХАЙЛОВА 10.04.1998

ОПЕРНА ПЕВИЦА, СОПРАН

Родена е в град Шумен. На седемгодишна възраст започва да свири на пиано в Обединена школа по изкуствата „Анастас Стоянов“ при педагожката Здравка Христова. Пее и в детския хор „Бодра песен“. На 14-годишна възраст започва да се занимава с оперно пеене в Обединената школа по изкуствата в родния си град при педагожката Недка Телбизова.

ИНФОРМАЦИЯ

Младото момиче участва успешно на редица конкурси, сред които е и „Vivavoce 2015“ на името на Гена Димитрова в град София, където е отличена със Специалната награда. Печели първо място на Международния конкурс „Франц Шуберт“ в град Русе през 2014.
През 2016 година се явява на прослушването за Международния майсторски клас на Райна Кабаиванска в София, организиран от Нов български университет. Маестрата я забелязва и я взема класа, но тъй като Александрина още не е завършила училище и все още не знае италиански, не може да замине за Италия. През 2017 отново участва в Майсторския клас, вече завършила училище и с познания по италиански. Маестрата ѝ дава стипендия за обучение в Майсторския си клас в Модена, Италия.
През 2019 година Александрина печели втора награда в Международния конкурс за оперни певци „Гена Димитрова“. Същата година играе Мюзета заедно с други стипендианти на Майсторския клас, в сцени от операта „Бохеми“ на Пучини в Театъра на Филхармонията във Верона.
През месец май 2021 се явява на Международният оперен конкурс „Ета и Паоло Лимити“ в Милано и печели три награди – първа награда (Premio Etta е Paolo Limiti) първо място, Награда за най-млад талант и наградата „Vota la voce“ за концерт в Севиля.
След прослушване на три етапа (14 – 16 юли 2021) Александрина Михайлова е приета в новия клас 2021/23 на Миланската „Ла Скала“. Тя е една от десетте млади таланти, наградени с пълна стипендия за обучение.
На 7.09.22 диригентът Отавио Дантоне представи на сцената в Милано операта „Тайният брак“ на Доменико Чимароза, за която критиката написа:
„Певческата компания – с изключение на ветерана Пиетро Спаньоли, е съставена от певци, които посещават курсовете на Академията към Миланската Скала: всички млади надежди, но не всички подходящи за съответните роли. Фан Джоу ни се стори най-добра, тя е Елизета с кръгъл тембър, богат на хармонии и с уверена виртуозност, както и Александрина Михайлова, която рисува портрета на Каролина с плавна линия и дискретно разнообразие на фразите.“
„Каролина е Александрина Михайлова, бунтарката ала Пипи Дългото чорапче в дънковия си гащеризон и червени плитки. Много жизнена актриса, тя изгражда ролята много добре, особено в ансамбловите части и в бавния съпровождащ речитатив. Изпъква красивата сила на богатия й глас дори в острите изблици. Аплодисментите за нея бяха големи особено за рондото „Прости ми, господарю“.“
От 15.10 2022 до 15.03.2023 в Миланската Скала се представи операта „Малкият принц“ на Пиеранджело Валтинони. Диригенти бяха Витали Алексеенок, Паоло Спадаро Мунито, Бруно Николи. Предвидени бяха общо двайсет и пет спектакъла, в които Александрина Михайлова изпълнява заглавната партия.
На 4.12.2022 г. в Баргамо, родния град на Гаетано Доницети беше представена неговата операта „Киара и Серафина“ с диригент Сесто Куатрини. Ето и няколко отзива:
„Някои от учениците биха могли да минат за опитни професионалисти, като корейския баритон Дамиен Парк, който изигра комичната роля на Пикаро, бивш слуга на Дон Фернандо, превърнал се в пират, с красиво височини и плътни ниски тонове; или българското сопрано Александрина Михайлова, която изигра Киара, най-малката дъщеря на Дон Фернандо, с тъмен, матов и тембрист глас, с майсторство и красота …“
„Актьорският състав се допълва от студентите на Академията към Миланската Скала, като ще отличим по-специално сопраните Александрина Михайлова (Киара) и Никол Вакер (Серафина) за двете главни роли. Първата има голям глас с очарователен тембър…. Тя имаше много трудна задача, особено на финала, нещо като рондо с множество акробатики като това на „Пепеляшка“ на Росини, което изисква много смелост, и чието изпълнение премина технически перфектно…“
На 15.12.2022 в Софийската опера под диригентството на Паоло Андреоли Александрина Михайлова изгради цялостно своята първа Мюзета. През всички години от първия момент, в който Райна Кабаиванска я представи пред публиката на заключителния концерт на своите майсторски класове през 2016 г., Александрина изпълняваше само арии и дуети от опери. Тя беше и избраницата, която партнира на прочутия американски баритон Томас Хемпсън на втория му концерт в София с диригент Найден Тодоров. Удивително е да откриеш какво могат да постигнат с много упоритост и търпение един педагог и неговият ученик. Постоянната грижа и внимателната работа разгърнаха цялостния потенциал на младата певица. Детето, което завършваше училище вече е чудесна актриса, която като че следва стъпките на своята преподавателка. Знаково е че първата й роля е на сцената на Миланската Скала. На 10 февруари 2023 в Парижката опера имаха концерт учениците от Майсторските класове на Райна Кабаиванска в Нов Български Университет Александрина Михайлова, Вероника Симеони, Божидар Божкилов и Джузепе Инфантино с пианистката Боряна Ламбрева. „Вечер на белкантото“ беше наречено събитието, организирано от българския културен център в Париж.

Един от последните ангажименти на певицата е в Миланската Скала като Ивет от „Лястовичката“ на Пучини под диригентството на Рикардо Шайи. Това е изборът на Маестрото, за да бъде отбелязана 100 годишнината от смъртта на Пучини.

ОЩЕ ПЕВЦИ