АСЕН ДИАМАНДИЕВ

композитор, педагог, хоров диригент

Основател е на Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив и е неин първи ректор. От 2019 г. АМТИИ носи неговото име. Тs е откритd на 5 октомври 1964 г. като филиал на Българската държавна консерватория, а от 1972 г. е автономно учебно заведение.

ИНФОРМАЦИЯ

Роден е в Пловдив. През 1936 г. е приет в Софийската музикална академия. Учи при проф. Иван Цибулка и проф. Тодор Въжаров, при проф. Камен Попдимитров, както и пиано при проф. Димитър Ненов, теоретични дисциплини при проф. Никола Атанасов, проф. Веселин. Стоянов, проф. Асен Карастоянов, хорово дирижиране при проф. Цанко Цанков.

Първоначално работи като учител в Свиленград, а после е сред основателите и помощник-диригент на хора на Ансамбъла на БНА, както и помощник-диригент на хор “Кавал”. Преподавател във Висшето училище за физкултура и спорт (дн. Национална спортна академия). Диригент на хора на Пловдивското певческо дружество (от 1946). С подкрепата на Ангел Букорещлиев той превръща състава в един от водещите хорове в страната. Диамандиев организира курсове по солфеж и вокална постановка за хористите. Същевременно през двайсетте години, през които ръководи състава изгражда богат репертоар.

През 1946 г. е сред първите преподаватели на новосъзденото второ у нас музикално училище в Пловдив, чийто първи директор е Трендафил Миланов. След 1951 до 1967 г. Диамандиев става негов директор.

През 1948 г. създава първия у нас професионален ансамбъл за народни песни и танци съставен от смесен хор, оркестър от народни инструменти и танцова група.

Композиции:

Симфонична музика; Камерна инструментална музика; Вокални творби, аранжименти на народни песни.

Учебни пособия:

Музикални диктовки на народностна основа; Двугласни, тригласни и четиригласни солфежи; Начални солфежи; Технически упражнения за овладяване на интервалите; Ритмични упражнения по солфеж; Полифонични солфежи; Ритъм и интонация. Студии за пиано; Вокализи за народни певици и певци.

Асен Диамандиев (16(2).11.1915 г. – 24.02.2009) – композитор, педагог, хоров диригент

ОЩЕ КОМПОЗИТОРИ