КИРИЛ КРЪСТЕВ

оперен певец, баритон

Един от звездната тройка на Русенската опера – Пенка Маринова, Николай Здравков, Кирил Кръстев, които години наред радват публиката с вдъхновените си интерпретации. Заедно са във всички забележителни постановки на операта сред които най-популярни са „Риголето“ и „Травиата“ от Верди.

ИНФОРМАЦИЯ

Роден е в Петрич. През 1930 г. семейството пристига в София. След като завършва гимназия младежът е приет н музикалната академия. Учи с Елена Ангелова-Орукин. В началото е тенор и едва след срещата с легендарния баритон Събчо Събев започва пътят му към овладяване на тънкостите в баритоновата теситура. Казват, че е продължил да учи и дори след като вече е солист в операта – с Иван Хр. Попов, с Октав Енигареску в Букурещ.

По време на войната през 1943 г. е мобилизиран. След завръщането си по препоръка на диригента Илия Темков е солист на Ансамбъла на армията. През 1949 след конкурс е назначен за солист на Русенската опера, където преминава по-голяма част от кариерата му. Първата му роля е в „Травиата“, творбата, с която е открита новосъздадената опера. В последните години от живота си е солист на Варненската опера. Същевременно гостува на различни сцени в страната и чужбина.

Репертоар:

Фигаро в „Севилският бръснар“ от Росини, Папагено във „Вълшебната флеата“ от моцарт, Зурга в „Ловци на бисери”, Ескамилио в „Кармен“ от Бизе, Онегин в „Евгений Онегин”, Мазепа от Чайковски, Княз Игор на Бородин, Шчелкалов в „Борис Годунов“ от Мусоргски, Валентин във „Фауст“ от Гуно, Риголето, Граф Ди Луна в „Трубадур”, Ренато в „Бал с маски”, Амонасро в „Аида“, Жермон в „Травиата“, Родриго в „Дон Карлос“, Симон Боканегра, Макбет от Верди, Шарплес в „Мадам Бътерфлай“, Скарпия в „Тоска“, Джек Рейнс в „Момичето от Златния Запад”, Марсел в „Бохеми”, Микеле в „Мантията“ от Пучини, Алфио в „Селска чест” от Маскани, Силвио в „Палячи“ от Леонкавало, Жерар от „Андре Шение” от Джордано, Барнаба в „Джоконда” от Понкиели, Малатеста в „Дон Паскуале”, Сър Хенри Астън в „Лучия ди Ламермур“ от Доницети, Дьо Бретини в „Манон“ от Масне, Фредерик в „Лакме“ от Делиб, Крушина в „Продадена невеста” от Сметана, Цар Калоян от Владигеров, Себастиано във „В долината“ от Д`Албер, Нягул от „Албена“, Симеон от „Лето 893“, Калоян в „Йоанис Рекс“, Рустем в „Имало едно време“ от Хаджиев, Царят на дяволите в „Ян Бибиян“ от Геров, Събо в „Момчил“ от Пипков, Радослав в „Хан Аспарух“ от Райчев.

Кирил Кръстев (1.05.1921 – 29.11.1989), оперен певец, баритон

ОЩЕ ПЕВЦИ