ЛИЛИ БЕРОН

примабалерина, хореограф, педагог

 

„Одухотвореността на всеки неин жест, на всяко движение, я отличава рязко от останалите ми учeнички“ ще пише Анастас Петров

ИНФОРМАЦИЯ

Това е първата българска примабалерина и балетна педагожка.
Учи балет при Пешо Радоев и Анастас Петров.  Специализира в Париж при Любов Егорова – примабалерина на Мариинския театър в Санкт Петербург. и танцува в трупата на „Младежки балет“ („Ballet de la jeunesse“) на Сесил Дезомбре.  Специализира балетна педагогика в Ленинградското хореографско училище при наталия Камкова и Варвара Мей.
Танцува на сцената на Софийска опера в продължение на почти трийсет години. Дебютът й на тази сцена е когато е едва петнайсетгодишна. Преподава в Държавното хореографско училище в София. Ръководител е на балетните състави на Варненската опера, както и във Ваймар и Краков.

Гастролира в СССР, Румъния, Китай, Турция. Репетитор е на балет „Арабеск“.
Сред най-известните ѝ образи са Жизел („Жизел“ на Адолф Адан), Тао Хоа („Червеният мак“ на Рейнголд Глиер), Есмералда („Есмералда“ от Чарлз Пуни – Рикардо Дриго), Одета-Одилия („Лебедово езеро“), Аврора (“Спящата красавица“) от Чайковски, Сванилда („Копелия“) от Делиб и др.

Но коронната й роля, според всчики е Жизел.

Ана Александрова: „Жизел бе роля, сътворена като че за Лили Берон… Тя достигаше до неподозирано внушение, за да се яви във второ действие като еманация на самата любов, очистена от всичко земно. Въздушността и прозрачността на нейната Жизел-видение, поетичният изказ на всеопрощаващата любов, нейното смирено величие, обединени във великолепна хармония е постижение.

Лили Берон (29.12.1921–9.07.1996), примабалерина и педагог

ОЩЕ БАЛЕТИСТИ