МАРТА ПЕТКОВА

примабалерина

 

Родена е в София. През 1995 постъпва в Държавното хореографско училище в класа на Румяна Атанасова. През 1999 г. е финалистка на Международните балетни конкурси в Талин-Естония и Люксембург. През 2000 г. на Национален балетен конкурс „Анастас Петров“, получава голямата награда, както и специалната награда на община Добрич. През същата година се явява на Международен балетен конкурс Варна, където и е връчена наградата Силвия Ко-Япония за млада надежда. От същия конкурс получава предложение за Киров Академия-Вашингтон, където да продължи образованието си. През 2002 г. е наградена с голямата награда на международен фестивал Фивизиано-Италия.

ИНФОРМАЦИЯ

През 2002 година постъпва в трупата на Софийската опера и балет. Още на 16 години е ангажирана в репертоара на театъра.

През 2006 г. получава награда от Министерството на културата за млад талант. През 2007 г. става примабалерина в трупата.

Репертоар:

Мари от „Лешникотрошачката“, Жизел и Мирта от „Жизел“, Китри и Повелителница от „Дон Кихот“, Мария от „Козият рог“, Одета-Одилия от „Лебедовата езеро“, Маргарита от „Дамата с камелиите“, Никия и Гамзати в „Баядерка“, Аврора и Фея Люляк в „Спящата Красавица“, Силфида в „Силфида“ , Кармен в „Кармен-сюита“, Медора в „Корсар“, Пахита в „Пахита“, Жар Птица в едноименният балет, Шехерезада и Нурида в „Хиляда и една нощ“ много други.

Играе в спектакли на Баланчин, Форсайт и други.

През 2011 и е връчена наградата Кристална Лира за постижения в балетното изкуство и специално за ролите й в балета Лебедово езеро.

Участва на балетните фестивали в Кремъл и в Казан посветени на Нуреев! Гостува в трупите в Палермо и Неапол. Взела е участие на фестивала в Саратов, „Звезди на балета“, Донецк-Украйна.

С трупата на Софийската опера гастролира в Болшой театър през 2018 с балета „Корсар“ в ролята на Медора. Гостува на приморската сцена на Мариински театър във Владивосток с ролите на Жизел и Медора.

В  Норевегия, Осло и Финландия, Хелзинки е поканена да изиграе Никия от „Баядерка“ във версията на Наталия Макарова, а в Магдебур, Германия гастролира в „Пахита“.

Партнира си със световните звезди Кимин Ким, Вадим Мунтагиров, Денис Родкин, Светлана Захарова и много други.

През 2019 г. получава втора Кристална лира за цялостен принос в балетното изкуство.

През 2022 г. се включва в балетните гала спектакли на Роберто Боле и приятели в Абу Даби и Дубай. Същата година е поканена на гастрол в Мариински театър, където изпълнява ролята на Нурида в спектакъла „Хиляда и една нощ“.

Носител е на наградата на Столична община 2022г.
От сезон 2022/23 Марта Петкова заема длъжността Художествен ръководител на балета на Софийската опера.

Марта Петкова – 14.01.1986 г., примабалерина, художествен ръководител на балета на Софийската опера

ОЩЕ БАЛЕТИСТИ