НАДЯ АФЕЯН

оперна певицa, мецосопран

Надя Афеян е родена във Варна. Солистка е на Софийската опера от 1947 г. От 1960 е поканена и за солист на Берлинската опера. Често се е случвало едната вечер да изпълнява една роля в София, на следващата съвсем различна в Берлин.

ИНФОРМАЦИЯ

Надя Афеян – една певица, която е свързана с най-ранните ми детски спомени за операта. Но не само с величествените героини, които тя претворяваше на сцената. Така се стекоха обстоятелствата, през 70-те години на миналия век, че освен на сцената, често я виждах и в живота, тъй като семействата ни бяха приятелски. Дъщеря й Наталия Афеян – или Нини беше като моя сестра, с която бяхме много често заедно, дори и на летни лагери и аз често си спомням за тези щастливи детски дни. Леля Надя беше изключителна жена – красива, благородна, нежна и грижовна. Детското ми съзнание със сигурност изобщо не възприемаше, че контактувам с една от суперзвездите на Софийската опера. Доста по-късно си дадох сметка, какви музиканти съм познавала и които едва след като започнах да правя предавания в радиото започнах да оценявам професионално. Всеки път нахлуват спомени и всеки път съжалявам, че не съм имала касетофон. Това бяха щастливи срещи изпълнени с приятелство, дружески шеги, мили спомени и обсъждания на весели сценични преживявания. За жалост, когато вече бях сравнително осъзнат индивид Надя Афеян вече не пееше.

Награди:
1952 – Димитровска награда
1954 – Награда на СБК за най-добро изпъвнение на българска песен
1959 – орден „Кирил и Методий“, първа степен
Роли:
Рихард Вагнер – Ортруд от „Лоенгрин“
Джузепе Верди – Амнерис от „Аида“, Еболи от „Дон Карлос“, Азучена от „Трубадур“, Улрика от „Бал с маски“, Еболи от „Дон Карлос“,
Жорж Бизе – Кармен
Любомир Пипков – Ефросина от „Момчил“
Марин Големинов – Мария от „Ивайло“
Модест Мусоргски – Марфа от „Хованщина“
Парашкев Хаджиев – Елена от „Юлска нощ“
Сергей Прокофиев – Елен Безухова от „Война и мир“

НАДЯ АФЕЯН (3.05.1917 – 27.09.2000), оперна певица, мецосопран

ОЩЕ ПЕВЦИ