НАДЯ ВИНАРОВА

примабалерина

 

В продължение на 30 години е примабалерина на Софийската опера. Работи и като помощник-балетмайстор на Народната опера.

ИНФОРМАЦИЯ

Надя Винарова е първата българска примабалерина.
Родена е в Русе. Учи във Виена при балетмайстора на Виенската опера Карл Раймунд. Гастролира в Австрия, Германия, Великобритания и Полша. Снима се в киното. В продължение на 30 години е примабалерина на Софийската опера. Работи и като помощник-балетмайстор на Народната опера.
Участва в първата професионална балетна постановка в България „Копелия“ от Лео Делиб в ролята на Сванилда състояла се на 22 февруари 1928 г. в София в хореографията на Анастас Петров и под диригентството на Тодор Хаджиев. Известни са нейни роли в „Жар-птица“ от Стравински (10.06.1935 с хореограф Лидия Вълкова), в „Змей и Яна“ от Христо Манолов (11.06.1937 хореограф Анастас Петров, диригент Асен Найденов), в „Тамара“ от Балакирев (15.01.1941 хореограф Анастас Петров, диригент Атанас Маргаритов)и др.

Но коронната й роля, според всчики е Жизел.

Ана Александрова: „Жизел бе роля, сътворена като че за Лили Берон… Тя достигаше до неподозирано внушение, за да се яви във второ действие като еманация на самата любов, очистена от всичко земно. Въздушността и прозрачността на нейната Жизел-видение, поетичният изказ на всеопрощаващата любов, нейното смирено величие, обединени във великолепна хармония е постижение.

Надежда Винарова (19.12.1903-15.08.1991)

 

ОЩЕ БАЛЕТИСТИ