НИНА КИРАДЖИЕВА

примабалерина, хореограф, педагог

 

Солистка е в първата балетна постановка в Софийската опера на „Копелия“ на Лео Делиб състояла се на 22 февруари 1928 г. в хореографията на Анастас Петров. Тя е първата изпълнителна на Демна в „Нестинарка“ на Марин Големинов с хореографията на Мария Димова от 4 януари 1942 г.

ИНФОРМАЦИЯ

През 1962 – 1973 г. е главен балетмайстор и художествен ръководител на балета на Софийската опера.

Роли:

Одилия от „Лебедово езеро“, Фея Карабос в „Спящата красавица“ на Чайковски, Яна в „Змей и Яна“ на Христо Манолов, Гудула в „Есмералда“ от Цезар Пуни, Зарема в „Бахчисарайски фонтан“ от Борис Асафиев.

Хореограф:

„Лауренсия“ от Александър Крейн, „Мирандолина“ от Василенко, „Тривърхата шапка“ от Мануел Де файя, „Жар птица“ от Игор Стравински, „Спящата красавица“ от Пьотр Илич Чайковски, “Чиракът-магьосник“ от Пол Дюка, „Болеро“ от Морис Равел, „Нестинарка“ от Марин Големинов.

Педагог:

Преподава класически танц в Държавното хореографско училище, в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Нейни ученички са маргарита Арнаудова и Маргарита Градечлиева.

Родена е в София. Учи балет в частната школа на Анастас Петров, след това продължава обучението си в Берлин, и във Виена, а по-късно и балетна режисура в Москва.

Нина Кираджиева – (1911-2005), примабалерина, хореограф, педагог

ОЩЕ БАЛЕТИСТИ