РАДА ГАЕВА

оперна певицa, мецосопран

Носителка е на няколко престижни награди – златни медали и първи награди от Световния младежки фестивал прeз 1953, от конкурса на „Пражка пролет“ – „Ема Дестинова и Карел Буриан“ през 1954, от Варшавския световен младежки фестивал през 1956, от международния конкурс в Тулуза през 1957, fj конкурса на Италианското радио и телевизия.

ИНФОРМАЦИЯ

Първите си певчески изяви прави във Варна. Работи и със Събчо Събев, който е командирован в новосъздадената опера. Там дебютира като Мадалена в „Риголето“. Следват Олга в „Евгений Онегин“, Княгинята в „Русалка“ и Кончаковна в „Княз Игор“. Специализира в Москва и участва в „Кармен“ на сцената на Болшой театър, има и спектакли в други градове. Следва още една специализация, този път в Италия и още спектакли, включително на сцената на театъра в Неапол.

След завръщането в България пътят й продължава вече като солистка на Софийската опера.

Репертоар:

Мадалена в „Риголето“, Амнерис в „Аида“, Азучена в „Трубадур“, Олга в „Евгений Онегин“, Княгинята в „Русалка“ от Даргомижски и Кончаковна в „Княз Игор“, „Садко“, „Хованщина“„Кармен“, „Питър Граймз“, Циганката в „Янините девет братя“ и „Антигона 43“.

Отзиви:

„Измежду изпълнителите особено уважение заслужи превъзходната Рада Гаева…“

„Енергична и едновременно завладяващо страстна изпълнителка…“

„Изключително красив тембър и кантилена…“

„Рада Гаева не е интерпретатор, който разчита на ефекти. Певческата й линия и актьорският й рисунък са спокойни, уравновесени… Певицата има явно предпочитание към епическите образи…“

ОЩЕ ПЕВЦИ