РУМЕН ДОЙКОВ

оперен певец, тенор

“Тенорът Румен Дойков – какъв глас?! Едно чудо на човешката природа – стабилност на вокала, красота и богатство на тембъра, един магнетизъм, който те кара да затаиш дъх от първия до последния миг на неговата поява на сцената…”

ИНФОРМАЦИЯ

Роден е в София. Още като студент дебютира на сцената на Софийската опера през 1976 в ролята на Йеник в шест спектакъла на операта “Продадена невеста” на Сметана. След дипломирането си през 1977 става солист на Националната опера. Първата му роля e Хофман от “Хофманови разкази” на Офенбах. Гастролира в цяла Европа, Южна Америка и САЩ – както самостоятелно, така и със Софийската опера. Румен Дойков е участвал в многобройни концерти у нас и в чужбина. През кариерата си Румен Дойков е изпял над хиляда и двеста спектакъла. През периода 1988-1992 е солист на Белградската опера. Именно в Белград е и неговият дебют в ролята на Радамес от операта “Аида”, който ще окаже съдбоносно влияние в неговия творчески път. Общо двеста и осем са представленията на тази опера, сред които са и мегаспектаклите в Бразилия (1995), както и в спектаклите в София включени във фестивала „Опера на площада“. След това в Холандия за четирийсет и шест дин изпява четирийсет и три спектакъла на „Аида“.

Пял е под палката на големи диригенти като Антонио Гуаданьо, Маурицио Арена, Уудсайд, Питер Тиборис, Джонатан Нот, Никса Бареза, Дирк Бросе, Трайлеску, Миладинович, Асен Найденов и др.

Роли:

Амилкаре Понкиели – Енцо от „Джоконда“;

Винченцо Белини – Полионе от „Норма“;

Гаетано Доницети – Едгардо от „Лучия ди Ламермур“;

Джакомо Пучини – Калаф от „Турандот“, Каварадоси от „Тоска“

Джузепе Верди – Отело, Радамес от „Аида“, Манрико от „Трубадур“, Дон Алваро от „Силата на съдбата“, Херцогът от „Риголето“, Алфред от „Травиата“;

Франческо Чилеа – Маурицио от „Адриана Лекуврьор“

Награди:

1983 – лауреат на международния певчески конкурс “Франческо Паоло Нелиа” в Енна, Италия;

2000 – специалната награда на Народното събрание за изключителни постижения в оперното изкуство; „Кристална лира“ на СБМТД за постижения в областта на музикално-изпълнителското изкуство;

Румен Дойков завършва Държавната музикална академия през 1977 г.

По случай 70-ата годишнина на Румен Дойков на 7 май 2021 г. в Софийската опера беше представен издадения по случая диск с изпълнения на певеца на италиански канцонети записани през 1983 г. за „Балкантон“ с мандолинен оркестър под диригентството на Борис Хинчев. Записани са двадесет и пет от най-известните италиански канцонети сред които „О, sole mio“, „Marechiare“, „Maria, Mari“, „Santa Lucia“ и др. В концерт  взеха участие настоящите тенори на Софийската опера – Костадин Андреев, Мартин Илиев, Даниел Острацов, Даниел Дамянов, Хрисимир Дамянов, а на рояла беше Йоланта Смолянова. На концерта беше и самият юбиляр, когото публиката възторжено аплодира.

На 6 май 2021 г. на една от дигиталните платформи беше излъчен запис на операта „Джоконда“ на Понкиели запис от 1999 г. с диригент Георги Нотев, постановка Пламен Карталов, костюми Салваторе Русо, хореография Флавио Донати с участието на Гена Димитрова, Никола Гюзелев, Стефка Минева, Живко Пранчев, Румен Дойков, Елена Чавдарова-Иса.

Отзиви:

“Тенорът Румен Дойков – какъв глас?! Едно чудо на човешката природа – стабилност на вокала, красота и богатство на тембъра, един магнетизъм, който те кара да затаиш дъх от първия до последния миг на неговата поява на сцената…”
Вим Стопеленбург, “Мепелер Курант”, 16.10.1995 г.

„Тенорът Румен Дойков (…) изглежда се наслаждава на партията и се радва на щастливата съдба, която го е направила тенор. Той е твърд, солиден като скала певец и неговата сценична индивидуалност е момчешка и пламенна… Дойков е брилянтен във високите тонове и предава всичко искрено и уверено“

Ричърд Дайър „Бостън Глоуб“, януари 2001 г.
“Ролята на принц Калаф беше изпълнена от великолепния тенор Румен Дойков. Това е тенор, издържан в мощната вокална традиция на Марио дел Монако. Такъв глас рядко е звучал през последните години по американските оперни сцени.”
Питър Уин, “Скрантън Таймз”, 01.02.2002 г.

„Някои превъзходни певци… като българския тенор Румен Дойков могат направо да ви смаят с гласа си, оставяйки ви да се прехласвате от всяка нота”.
Йонас Ковър, „Ютика Диспач Обзървър“, 03.02. 2002 г.

„Румен Дойков (Калаф)… беше на своята висотата, играейки с отношение и убедителност и пеейки с енергия, широта на фразата и страст. Той завърши „Nessun dorma“ със стремителен вокален размах и широко отворени ръце и публиката полудя“

Ричърд Дайър, „Глоуб Стаф“, 22 март 2002 г.

Пял е под палката на големи диригенти като Антонио Гуаданьо, Маурицио Арена, Уудсайд, Питер Тиборис, Джонатан Нот, Никса Бареза, Дирк Бросе, Трайлеску, Миладинович, Асен Найденов и др.
Негови партньори на сцената са Фиоренца Косото, Ирина Архипова, Розалин Плаурайт, Радмила Бакочевич, Милка Стоянович, Райна Кабаиванска, Никола Гюзелев, Анна Томова-Синтова, Гена Димитрова.

Сред дискографията му отбелязваме операта „Иван Сусанин“ с диригент Иван Маринов – ролята на Собинин, „Джоконда“ на Понкиели с диригент Георги Нотев – ролята на Енцо, „Хан Крум-ювиги“ от Александър Йосифов – диригент Михаил Ангелов – ролята на Омуртаг, „Аида“ на Верди с диригент Георги Нотев – ролята на Радамес.

Румен Дойков (1.05.1951 – 3.10.2022) оперен певец, тенор

ОЩЕ ПЕВЦИ