СЪБЧО СЪБЕВ

оперен певец, баритон

Роден е във Венеция в семейството на италианка и българин, по професия лекар д-р Атанас Събев. Майка му Емилия д-р Събева, потомка на прочутия венециански живописец Джакомо Фаврето, е авторка на скулптурните фигури, украсявали сградата на аптека „Марица“ в Пловдив.

ИНФОРМАЦИЯ

Репертоар:

Дебютира на 2 март 1927 в Народната опера, София като Марсел в „Бохеми“ от Пучини. В следващите 20 години той представя пред публиката в София, страната и чужбина почти всички централни баритонови партии.

„Риголето“, „Дон Карлос“, „Трубадур”, „Силата на съдбата”, „Травиата“, „Бал с маски”, „Фалстаф”, „Отело”, „Аида”, „Симон Боканегра” „Селска чест”, „Палячи“, „Самсон и Далила, „Кармен”, „Фауст”, „Лучия ди Ламермур”, „Фаворитката”, „Мадам Бътерфлай“, „Тоска“, „Ирис”, „Таис”, „Лоенгрин” и др. Участва и в българските опери „Момчил”, „Цар Калоян”, „Гергана”.

Събчо Събев е и прекрасен педагог. За него с огромна любов и благодарност разказваше незабравимия Никола Николов. Още няколко имена на негови ученици – Димитър Кожухаров, Рада Гаева, Георги Белев, Светослав Рамаданов, Петър Петров, дори и на народния певец Борис Машалов, който не пропускаше възможност да спомене, че точно Събчо Събев го окуражил да започне да пее професионално.

От 1948 г. е назначен за художествен ръководител на Варненската опера. На 29 май 1950 г. умира внезапно по време на спектакъл на „Евгений Онегин“ на сцената на Варненската опера.

Събчо Събев (5.04.1899 – 29.05.1950), оперен певец, баритон

ОЩЕ ПЕВЦИ