СТЕФКА ЕВСТАТИЕВА

оперна певица, сопран

Носителка е на награди от няколко престижни певчески конкурси: от конкурса „Чайковски“ в Москва (1974), конкурса на Белгийското радио и телевизия „Белканто“ и на конкурса за Млади оперни певци в София, на който печели Голямата награда и Златния пръстен на София (1979).

ИНФОРМАЦИЯ

Стефка Евстатиева е родена в Русе. Израства в Силистра. Учи в Русенското музикално училище. Свири на контрабас и заедно с баща си, който е виолист, участва в състава на градския оркестър. Приета е в Българската държавна консерватория. Нейна преподавателка е Елена Киселова. От 1971 до 1978 г. пее в Русенската опера. За първото ѝ сценично явяване ѝ поверяват ролята на Флора от „Травиата“. След това изпълнява Клара от „Годеж в манастира“. Но твърди, че голяма й роля е Амелия от „Бал с маски“, която подготвя за осемнадесет дни. След това оперите се множат и тя става любимка на публиката.

Натрупала популярност Стефка Евстатиева се присъединява към състава на Националната опера в София. Поканата идва от диригента Руслан Райчев през 1978 г.

Голямата ѝ кариера я отвежда във Виенската Щатсопер, в Миланската Скала, „Ковънт Гардън“ в Лондон, Метрополитън Опера в Ню Йорк, както и в повечето европейски театри, в Северна и Южна Америка. След 1989 г. заминава със семейството си за САЩ и се установява в Ню Йорк. Репертоарът ѝ включва предимно опери на Джузепе Верди и веристите, „Аида“, „Дон Карлос“, „Силата на съдбата“, „Трубадур“, „Симон Боканегра“, „Отело“, „Сестра Анжелика“, „Тоска“, „Андре Шение“, „Селска чест“, „Адриана Лекуврьор“ и др. В руския репертоар тя прави незабравими превъплъщения като Ярославна от „Княз Игор“, Лиза от „Дама Пика“, Татяна от „Евгений Онегин“ и др.

Забележително е участието й в записите на диригента Емил Чакъров на оперите „Дама Пика“ на Чайковски и „Княз Игор“ на Бородин, а след това в „Снежанка“ и „Болярката Вера Шелога“ на Римски-Корсаков дирижирани от Стоян Ангелов. Има и запис на „Пламъкът“ на Респиги.

Ролята, която никога не успява да изпълни е Манон от „Манон Леско“ на Пучини, а любимата й опера е „Дон Карлос“. Партията на Елизабет е пяла и в оригиналната френска версия. На сцената на Софийската опера тя представи премиерно и Маргарита от „Мефистофел“ на Бойто.

Повече от две десетилетия Стефка Евстатиева живее в САЩ, където работи с Българския детски хор и училище „Гергана“ в Ню Йорк. Когато се завръща в България често я канят да прави Майсторски класове.

Стефка Евстатиева 7.05.1947

Снимки: личен архив;

ОЩЕ ПЕВЦИ