ЦВЕТА ДЖУМАЛИЕВА

БАЛЕРИНА

Наследничка е на художника Николай Павлович, на политика Васил Радославов и е пра-внучка на патрона на свищовската болница д-р Димитър Павлович.

ИНФОРМАЦИЯ

Маша Илиева

Когато влезе за пръв път в балетната зала да преподава на 4А клас в ДХУ ни омагьоса за винаги! Чакахме я залепени за прозореца да се появи крачейки бодро по Дондуков, облечена по последна мода. Винаги влизаше в клас с обаятелната си усмивка и започваше да разказва нещо интересно, или просто всичко, което разказваше беше интересно! Бяха ни освободили от няколко часа в училище, за да гледаме дневен спектакъл на „Каменното цвете“. Чакахме я с цветя пред гримьорната, а тя ни въведе вътре и ни показа костюма си и колко чифта палци е изхабила (те бяха наредени върху пианото.) По-късно това стана моята гримьорна и моите палци бяха подредени по същия начин! През следващите години някои от нас заминаха да учат в Ленинград, но връщайки се в София винаги търсехме Цвета. Тя не скъса връзката с ученичките си от единствения си клас в България, дори когато замина за Италия.

Цвета Джумалиева е удостоена с наградата „Виоти“ за класически танц.

В балетното училище й преподават легендарни имена като Владимир Белий, Борис Бабочкин. Възпитаничка е на известния балетен артист Живко Бисеров. Самата тя от 1973 г. преподава класически балет в Държавното хореографско училище в София.
Цвета Джумалиева дебютира на сцена през 1959 г. като Аврора от „Спящата красавица“ на Чайковски в Софийската опера, където подготвя още много роли.

От 1979 г. е преподавател във Филхармоничната академия в град Месина, където възпитава поколения италиански балерини и балетисти, а след пенсионирането си основа частно балетно училище.

Роли:

Диана в Есмералда“ от Пуни, Вакханка във „Валпургиева нощ“, Аврора в „Спящата красавица“, Маша в „Лешникотрошачката“ от Чайковски, Китри от „Дон Кихот“ от Минкус, „Жизел“ на Адам, Демна в „Нестинарка“ от Големинов, „Пепеляшка“ и “Каменното цвете“ от Прокофиев, “Дървеният принц“ от Барток, “Петрушка“ от Стровински, „Съвест Хирошима“ от Букови, „Рапсодия в синьо“ от Гершуин.

Цвета Джумалиева (17.05.1938 – 28.08.2020), балерина

ОЩЕ БАЛЕТИСТИ